Dodik: Poslanici SNSD neće bti na sednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da poslanici njegove stranke neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sve dok tim domom bude predsedavao Šefik Daferović (SDA) koga SNSD smatra odgovornim za delovanje mudžahedina tokom rata na prostoru zeničke regije.

„Ne idemo tamo, jer Parlamentom predsedava čovek koji je komandovao i omogućio postojanje ozloglašenog odreda ‘El mudžahedin’ na prostoru zeničke regije“, kazao je Dodik novinarima tokom posete Višegradu.

Banjalučki mediji su preneli da je Dodik kazao da je „poniženje za srpski narod da takav čovek predsedava Parlamentu“.

On je kazao da poslanici SNSD neće prisustvovati sednicama Predstavničkog doma Parlamenta BiH i zbog zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, prema kojima predstavnici RS u Parlamentu BiH treba da dobiju stav vlasti RS o pitanjima o kojima će raspravljati državni parlament.

„Sve ovo vreme je pogrešno radjeno, tako što je pokušano da se od BiH i njenih institucija naprave državne institucije, odnosno da se od Saveta ministara napravi vlada… Ali, kada svake sedmice imate sednicu, ljudi olako pomisle da se oni bave nekim ozbiljnim poslom i da su neka vlada“, kazao je Dodik.

Uz ocenu da BiH „nema vladu“, reao je da SNSD mora da istrajava u tom stavu, jer se „gubi Republika Srpska“ ako se dajei legitimitet stavu da BiH ima vladu, a ne Savet ministara.

„Za nas je primarna Republika Srpska, a sekundarna BiH. Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što hoćemo. Ako nas BiH vredja time što uputi tužbu protiv Srbije ili na bilo koji drugi način, samo ona dokazuje da to nije mesto za nas i zato toj BiH ne treba dati legitimitet“, naglasio je predsednik RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.