U trendu

Dodik pozdravio stav Irineja; Bosić: patrijarh se previše meša u politiku

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je posle poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja spreman da otkaže miting vlasti 14. maja u Banjaluci, ako to učini i opozicija.

„Želim izraziti svoju zahvalnost patrijarhu na upućenom pismu i za iskazanu brigu za srpski narod u Republici Srpskoj. Saglasan sam da su srpskom narodu potrebni dijalog i sloga, jer se našoj razjedinjenosti najviše raduju oni koji nam ne žele ništa dobro“, rekao je Dodik Srpskoj novinskoj agenciji (Srna).

Dodik je istakao da je spreman otkazati najavljeni miting, ako to učini i opozicija.

„Ukoliko i oni pristanu da to učine, na taj dan sam spreman, umesto mitinga, organizovati sastanak lidera svih političkih stranaka iz Republike Srpske, kako bismo sva razmimoilaženja rešili kroz dijalog i na taj način zajedno doprineli jačanju, a ne slabljenju Republike Srpske“, preneli su banjalučki mediji Dodikovu izjavu Srni.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je da SPC mora ostati politički neutralna i da ne treba da se meša u politička pitanja.

„SDS nikada ništa neće reći protiv SPC. Vi znate istorijat odnosa SDS-a i SPC početkom devetesetih godina i kakva je uloga SDS-a bila u snaženju SPC, ali mislim da je sada predjena granica mešanja patrijarha u političke stvari”, rekao je Bosić večeras u emisiji “Puls” bijeljinske BNTV.

On je pojasnio da je patrijarh Irinej katastrofalno postupio kada je pred opšte izbore 2014. godine došao u Banjaluku i otvoreno podržao Dodika.

Bosić je istakao da je takav Irinejev postupak “pre svega katastrofalan za crkvu”.

“Više od pola naroda nije glasalo za Dodika i svrstati se u takvoj situaciji na jednu stranu, političku je neverovatan patrijarhov potez”, istakao je lider SDS-a.

Patrijarh SPC-a danas je pozvao političare iz RS da 14. maja odustanu od protesta i kontramitinga i da sve problem rešavaju razgovorom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.