Dodik: Srbija i RS su jedno, a granica postoji samo formalno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Srbija i Republika Srpska jedno i da je zato manje bitno gde će granica „biti povučena“.

„Mi u svojoj podsvesti ne priznajemo tu granicu, ali formalno gledano u medjunarodno-pravnom smislu, ona postoji“, rekao je Dodik danas u Nevesinju.

On smatra da granicu izmedju BiH i Srbije treba korigovati tako da deo teritorije u Štrpcima i na drugim mestima, vitalnim za funkcionisanje infrastrukture u Srbiji, pripadne toj zemlji.

Dodik takodje smatra da treba korigovati i granicu kod Bijeljine, gde je Drina svojim tokom ušla više na teritoriju Srbije, gotovo 150 metara od graničnog prelaza.

„Mi smo spremni da to uradimo. Tu nemaju šta da rade ovi iz Sarajeva. Ako mi iz Republike Srpske to prihvatimo, oni treba da verifikuju“, rekao je predsednik RS.

Dodik je najavio da će za dva dana u Beogradu biti održana zajednička sednica saveta za sprovodjenje Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS, kao i sednica dve vlade.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je ranije da su izmedju Srbije i BiH sporne samo dve tačke medjudržavne granice, navodeći da se radi o pruzi kod stanice Štrpci i deo u opštini Rudo, gde postoje neka naselja koja su kao ostrva na drugoj teritoriji.

„Mislim da princip kvadratni metar za kvadratni metar treba uvažiti“, rekao je Ivanić novinarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.