Dogovor s vladom prihvatljiv samo za nastavno osoblje

ZAGREB – Štrajk sindikata zaposlenih u prosveti u Hrvatskoj koji je trajao gotovo dva meseca, tokom kojeg su organizovani manji i jedan veliki protest na Trgu bana Jelačića, završen je prihvatljivo samo za nastavno osoblje, ali ne i za tzv. pomoćno, odnosno spremačice, domare, kuvarice.

Za učenike dogovor s vladom znači povratak u školske klupe već danas, a kada su u pitanju prosvetni radnici, prema onome što se može videti na društvenim mrežama, taj rasplet znači veliko nezadovoljstvo prema sindikatima koji ih predstavljaju.

Najviše nezadovoljnih komentara se upravo odnosi na to što nenastavnom osoblju neće biti povećani koeficijenti složenosti posla, već će oni dobiti samo dodatke.

Portal Index piše da su zbog ovakvog dogovora juče izbili i sukobi između sindikata i to ona dva najveća najpre zbog toga što je vladina ponuda doneta bez pitanja članstva, što je objašnjeno kao potreba da se stvari dodatno ne otežu.

Osim toga, povećanja koeficijenta neće dobiti čistačice i domari, a kako su na konferenciji za novinare saopštili predstavnici sindikata i premijer Andrej Plenković oni će dobiti samo povećanje u istom iznosu, ali kroz dodatke granskom kolektivnom ugovoru.

Dakle, nenastavno osoblje, piše Index, u koje spadaju i spremačice i kuvarice, koje su sindikalci često spominjali, pa i na velikom protestu u Zagrebu, dobiće ono što su nastavnici prošle sedmice glatko odbili.

Podseća se da su na velikom protestu na Trgu bana Jelačića, sindikati upravo isticali čistačice kao primer nepravde u zaradama.

Prema analizi novinara Gorana Vojkovića, dogovor s vladom je postignut čim je došlo do faze u kojoj bi sindikati morali da isplate naknade radnicima umesto što će isplatili zarade svojim čelnicima.

Ono što je mnoge štrajkače iznenadilo, jer im se to nije dogodilo nikada u životu, je otvaranje mogućnosti da vlada primeni član 216. Zakona o radu: „Radniku koji je učestvovao u štrajku, plata i dodaci na platu mogu biti umanjeni za vreme učešća u štrajku“.

Upravo je, ističe autor, isplata tih dana jedno od jačih „oružja“ koje u rukavu imaju poslodavci kod pregovaranja.

A kada poslodavac odbije da isplati zaradu za vreme štrajka, u igru, kažu, upadaju sindikati sa svojim fondovima, koji štrajkačima pomažu isplatom.

Vojković konstatuje da sindikatima prosvetara očigledno nije palo na pamet da sindikalni novac troše za naknade plata svojim članovima u štrajku.

Autor primećuje da je i premijer Andrej Plenković, kako kaže, „onako mangupski“, čekao da se približi trenutak kada treba pritisnuti „Enter“ na sištem obračuna plata koji bi umesto pune satnice ispisao pola ili dve trećine, a onda bi nastala frka.

„Verovatno je bilo, ako ne direktno, onda prećutno: „Nemoj, Plenki, nećemo više biti zločesti!“, konstatuje autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.