Doktor: Dvoje dece na intenzivnoj, troje odraslih stabilno

ZAGREB – Tri odrasle osobe koje su primljene u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom stabilno su, dok su simptomi kod dvoje male dece teži i oni se nalaze na intenzivnom lečenju, izjavio je danas doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

„Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja“, rekao je Ledina na vanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s tim osobama u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice, prenela je Hina.

Prema informacijama iz medija šest osoba, četiri starije i dvoje dece, bilo je na večeri u restoranu na Hvaru, da bi kasnije tokom noći jedna od njih preminula, a brod na kojem su plovili morao je da pristane u hvarsku luku.

Policija je prethodno izvestila da sumnja da je reč o trovanju hranom.

„Njihova obrada je u toku, u dva smera, infektivno i toksikološka analiza njihovih uzoraka krvi“, naglasio je Ledina i dodao da su sprovedeni osnovni laboratorijski nalazi, te da u krvnoj slici ima samo malih odstupanja.

On je rekao i da su simptomi kod dece teži, ali da nema drugih informacija.

Oni se nalaze na intezivnoj nezi Klinike za infektivne bolesti na Firulama.

Bolesnici su primljeni oko 13.00 časova, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu.

Više informacija biće dostupno sutra, a Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana, da bi se moglo pretpostaviti da je reč o trovanju hranom.

Rekao je i da je moguće da nisu školjke uzrok trovanja, s obzirom da su poslužene samo dve porcije, a obolelo je šest osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.