U trendu

Dopuđa i Perić osumnjičeni za raketiranje Gospića 1995. godine

GOSPIĆ – Ličko-senjska policija podnela je danas krivične prijave protiv državljanina Srbije i Hrvatske, Ratka Dopuđu (62), odnosno Milana Perića (70), zbog sumnje da su učestvovali u vazdušnom raketiranu Gospića tokom akcije Oluja 1995., javila je Hina.

Pozivajući se na nezvanične informacije, agencija je javila da je Dopuđa, kao pilot JNA navodno učestvovao i u raketiranju Banskih dvora 1991.

Policija je, ne navodeći imena osumnjičenih, izvestila da ih sumnjiči po komandnoj odgovornosti jer su „dogovorno doneli odluku o neselektivnom vazdušnom napadu na naseljeni centar Grada Gospića, znajući da će delovanje razornih avio bombi, kako se navodi, „usmrtiti i fizički povrediti civile i prouzrkovati razaranje njihovih objekata“.

„Prvoosumnjičeni (Dopuđa) je tada kao 38-godišnjak bio zapovednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovednik 92. mešovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila i dužni da spreče ubijanje i ranjavanje civila“, navela je policija.

Navode da je po njihovoj naredbi 4. avgusta 1995. godine oko 17.20 sati borbeni avion Vojske Republike Srpske Krajine s 11 bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad na središte Gospića.

Protiv osumnjičenih Dopuđe i Perića, koji su nedostupni hrvatskim pravosudnim organima, nadležnom državnom tužilaštvu podneta je kriviča prijava, a za njima su raspisanei poternice.

Dopuđa je već od pre poznat javnosti, ali tada kao pilot JNA, po učešću u raketiranju Banskih dvora.

U čin potpukovnika navodno je promovisan 1995.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar