U trendu

DPS traži kontrolno saslušanje Krivokapića, Abazovića…

PODGORICA – Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) podneo je inicijativu crnogorskom Odboru za odbranu i bezbednost za kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Klub poslanika DPS podneo je inicijativu ovom odboru i za kontrolno saslušanje vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Vukšića i direktora Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore Miodraga Bešovića.

Tema je, kako se navodi u obrazloženju, prikupljanje informacija o, kako se tvrdi, „prekomernoj upotrebi sile na mirnim demonstracijama građana na Cetinju povodom ustroličenja mitropolita Joanikija 4. i 5. septembra“, prenose podgoričke Vijesti.

U podnetoj inicijativi se tvrdi da je tokom demonstracija došlo do upotrebe „nezapamćene količine suzavca, šok bombi i gumenih metaka protiv građana koji su koristili svoje ustavno pravo na miran protest“.

„O svemu tome svedoče brojne fotografije i snimci sa lica mesta kao i svedočenja brojnih žrtava policijskog delovanja koje je bilo potpuno neproporcionalno aktivnostima građana koje su bile usmerene na ostvarivanje ustavnog zagarantovanog prava. Zbog svega navedenog tražimo saslušanje navedenih čelnika bezbjednosnog sektora. Cilj kontrolnog saslušanja je da se na bazi prikupljenih činjenica i podataka sagleda odgovornost svih aktera pomenutog događaja“, tvrdi se u saopštenju Kluba poslanika DPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.