U trendu

Društvo politikologa osudilo izjavu Milanovića o Joviću

ZAGREB – Hrvatsko politikološko društvo (HPD) osudilo je danas „neprimerene i neargumentirane komentare“ koje je predsednik Zoran Milanović izrekao o njihovom članu, profesoru Dejanu Joviću i politikološkoj struci generalno.

Milanović je tokom jučerašnje posete Livnu izjavio da „Hrvati u BiH nisu manjina, mada neki profesori koji gostuju po hrvatskim televizijama lupetaju da jesu, što je nepismeno“. Rekao je i da „profesori politikologije dobijaju platu i govore gluposti“. Za profesora Jovića je još rekao da je „Pupovčeva eskort dama“.

„Smatramo da su navedene opaske, a pogotovo ad hominem napadi, neprimereni osobama na javnim položajima, pre svih predsedniku Republike koji bi trebalo da bude uzor i korektivni faktor unutar političkog sistema“, poručili su HPD.

Iz HPD su saopštili da čvrsto veruju u Ustavom zagarantovane vrednosti slobode govora i slobode mišljenja i u svojim redovima okupja politikologe koji iz različitih teorijskih i metodoloških pozicija nude različite analitičke zaključke o važnim politikološkim i političkim pitanjima.

„Slično kao i u ranijim slučajevima, ovakav napad, koji dolazi od osobe s pozicije moći, među angažovanim naučnicima i (spoljno) političkim analitičarima može proizvesti osećaj straha i nesigurnosti, ali i ugroziti slobodu naučnog delovanja i i iznošenja stavova, što mi kao strukovno društvo nikako ne možemo da prihvatimo“, navedeno je u saopštenju, preneo je zagrebački Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.