U trendu

Državni dug Crne Gore – 103 odsto njenog BDP-a

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, iznosio je na kraju decembra prošle godine 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,46 milijardi evra ili 82,48 odsto BDP-a, piše dnevni list Dan.

“Spoljni dug je iznosio 3,84 milijarde eura, odnosno 91,46 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 miliona, odnosno 11,82 odsto BDP-a“, navodi se u izveštaju o državnom dugu objavljenom na sajtu ministarstva.

Depoziti su na kraju 2020. iznosili 872,43 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a.

Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usled emitovanja obveznica.

Iz ministarstva su podsetili da su na međunarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 miliona evra, sa rokom dospeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875 odsto godišnje.

Pored toga, na povećanje duga u poslednjem lanjskom tromesečju uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, precizirali su iz ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih delatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme povučeno je u navedenom kvartalu oko 15,29 miliona evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)