U trendu

Dvojica turskih atašea zatražila azil u Hrvatskoj

Dvojica turskih vojnih atašea zatražila su politički azil u Hrvatskoj, dok je donedavni turski ambasador u Zagrebu povučen s te pozicije, jer je bio osoba od poverenja bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua, objavio je danas zagrebački Večernji list.

Pozivajući se na izvore iz turskog Ministarstva spoljnih poslova, list navodi da je doskorašnji ambasador Ahmet Tuta povučen s mesta ambasadora i zato što nije prijavio da je pre 25 godina završio Gulenovu školu u Turskoj, iako je to po zakonu morao posle pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Po tim izvorima, Tuta više nije na državnim funkcijama u Turskoj, ali nije uhapšen, kako su to naveli neki hrvatski mediji, prenosi Večernji list.

I diplomatski izvori u Hrvatskoj koji su bili u dobrim odnosima s porodicom Tuta rekli su Večernjem listu da su se 10. septembra čuli s njima dok su oni bili u Izmiru.

Predsednik udruženja hrvatsko-turskog prijateljstva Goran Beus Rihemberg izjavio je za zagrebački dnevnik da se uredno pozdravio s turskim ambasadorom i njegovom porodicom krajem avgusta u Zagrebu budući da su oni imali aviokarte za povratak u Tursku za 27. avgust.

„Dogodila se normalna procedura povlačenja ambasadora iz jedne zemlje. Istina je da im je bilo žao jer su se na pola mandata morali vratiti u Tursku“, rekao je Beus povodom pisanja Nacionala da je nepoznata sudbina doskorašnjeg ambasadora Turske u Zagrebu.

Za razliku od Tute, dvojica turskih vojnih atašea koji su se, u vreme pokušaja vojnog udara, nalazili u Hrvatskoj na poligonu u Rakitju saradjujući u okviru NATO-a, odbili su da se vrate u Tursku zbog straha od hapšenja i zatražili su politički azil u Hrvatskoj.

Po informacijama turskog ministarstva, oni se i dalje nalaze u Hrvatskoj.

Pozivajući se na dva nezavisna diplomatska izvora, zagrebački Nacional objavio je juče da se najmanje jedan turski diplomata koji je do leta bio na funkciji u Zagrebu smatra nestalim, a da je „nepoznato šta se zaista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom“.

List je objavio da je reč o „brutalnoj odmazdi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakon propasti još ne potpuno razjašnjenog julskog puča u Turskoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.