DW o hrvatskim zabludama u vezi s ustaškim simbolima

BON 12 – Faktička legalizacija zakonski zabranjenog ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ u Hrvatskoj vodi u zabludu i ne doprinosi nacionalnom pomirenju, piše Dojče vele.

Igor Lasić u autorskom tekstu navodi da se uz sve nacionalno-ideološke rasprave u Hrvatskoj, posebno u fazama pojačane socijalne i demografske neizvesnosti, početkom avgusta ponovo aktuelizovalo pitanje (ne)prihvatljivosti ustaškog pozdrava „Za dom – spremni!“, neodvojivog od mračnog nasleđa Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Vlast HDZ-a, stranke s najvećim brojem članova u Hrvatskoj, pokušava poslednjih godina da s jedne strane ustaški režim i dalje označi kao zločinački, a da istovremeno tom pozdravu ipak da određeni legitimitet u današnjem vremenu.

„Put za izvođenje te političke akrobacije nađen je u ulozi Hrvatskih oružanih snaga (HOS), ekstremističke paravojne formacije koja je delovala u prvoj polovini ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U početku je HOS delovao samostalno, pa se kasnije prinudno asimilovao u regularni sastav Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog veća odbrane. Ratni identitet HOS-a je uključivao i preuzeti ustaški pozdrav koji je ostao prisutan na grbovima i zastavama te formacije“, piše Lasić.

Napominje, međutim, da HOS nije ukinut zbog njegove naklonosti ustaštvu, već zbog nemogućnosti države da prihvati dve paralelne vojske.

Lasić navodi i da se nekadašnji HOS-ovci danas pozivaju na istorijsku činjenicu svog postojanja koja uključuje i korišćenje (pro)ustaške insignije, a politička vlast priznaje to pravo s tezom da istorija ne sme da se retušira.

HOS-ovci nesmetano pronose svoj pozdrav, kao što se desilo na nedavnoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Mada je pozdrav zakonski zabranjen, policija smatra da tu nema mesta za intervencije jer, kako kažu, niži sudovi te prijave ionako odbacuju.

Drugačije se prema tom pitanju postavljaju Visoki prekršajni ili Ustavni sud Republike Hrvatske – ali ono retko dospeva do njih, jer, kako konstatuje Lasić, ključna je volja ižvršne vlasti.

Problem tog sporenja jeste i činjenica da tako ulaz u prostor prihvatljivih vrednosti na mala vrata dobija fašistička ideologija NDH, koja u Hrvatskoj pokušava da se provuče nametanjem spora partizani-ustaše.

Analitičari često procenjuju da sadašnji HDZ popušta filoustašama zbog nemoći da sanira goruće ekonomske muke koje sve više razdiru Hrvatsku.

Ustaštvo kao avangarda hrvatskog nacionalnog suvereniteta već se pokazalo kao krajnje pogubno i po Hrvate, a ne samo po neke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

„Umesto da ekonomsko-politički i demokratski radi na glavnim problemima, sadašnja hrvatska vlast potencira nove. Franjo Tuđman je znao da ne može da vodi rat s dvema vojskama istovremeno, a Andreju Plenkoviću nažalost još ne ide u glavu da tako ne može da se vodi ni mir“, zaključuje Lasić u tekstu za Dojče vele.

(Tanjug)

Napišite komentar