U trendu

Džaferi nije dozvolio Mickoskom da se kao lider opozicije obrati poslanicima

Predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi nije danas dozvolio lideru opzicionog VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom, koji  nije poslanik, da govori na plenarnoj sednici o predlogu za izmene makedosnkog ustava.

Džaferi je rekao da mu Poslovnik ne dopušta da Mickoskom dozvoli da, kao lider opozicije, govori na plenarnoj sednici, jer je ta mogućnost predvidjena samo za državne funcionere. 

„To nije moja volja. Ne postoje uslovi po kojima bi pozvao Hristijana Mickoskog da učestvuje u radu (parlamenta)“, rekao je Džaferi.

Šef poslaničke grupe VMRO DPMNE Dragan Danev prethodno je saopštio da je ta stranka podnela zahtev da njihov lider govori na plenarnoj sednici o predlogu Vlade Makedonije za ustavne izmene u skladu sa dogovorom s Grčkom o prmeni imena države.  

Nakon što je Džaferi to odbio, Danev je sa govornice istakao da bi Mickoskom trebalo dozovoliti da se obrati kao lider opozicije zbog, kako je rekao, „senzitivne aktuelne političke situacije“.

Predsednik parlamenta je dodao da zahtev nije ni dobio, jer ga je poslanička grupa VMRO DPMNE adresirala na „gospodin Džaferi“, a ne „predsednik palrmenta Džaferi“, jer ne priznaju njegov legitimet.

„Pismo sa zahtevom ste možda poslali u selo Forino, gde živi gospodin Džaferi. Ovde ima Džaferi koji je predsednik parlamenta”, rekao je Talat Džaferi poslaniku VMRO DPMNE Draganu Danevu.

Drugog dana plenarne rasprave poslanici vladajuće većine SDSM i DUI kako za sada izgleda bezuspešno pokušavaju da ubede opozicione kolege iz VMRO DPMNE da glasaju za ustavne izmene koje predlaže Vlada Makedonije, čija je realizacija uslov za evroatlantske integracije zemlje.

Neki poslanici opozicije su sa govornice predložili da premijer Makedonije sedne sa liderom VMRO DPMNE Mickoskim i razgovara, na šta je Zaev sa jednog od skupova kojima je danas prisustvovao odgovorio da pozotivno shvata takve prodloge.

„Uvek sam za dijalog“, rekao je Zaev, ističući da je u Makdoniji potrebno pomirenje i opraštanje, ali da mu ne pada na pamet da utiče na sudove.

Izjavu Zaeva da je potrebno pomirenje oko 27. aprila, neki u Makedoniji su bili protumačili kao ponudu amnestije da bi opzicioni poslanici obezbedili dvotrećinsku većinu za ustavne izmene, ali su nakon toga izvori iz Vlade Makedonije to negirali.

Plenarna rasprava, prema procenama, mogla bi da traje do četvrtka. U slučaju da vladajuća koalicija obezbedi podršku opozicije za potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku predlogu za ustavne izmene, Vlada predlaže nacrt amandmana i parlament nastavlja raspravu o izmenama makedonskog ustava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.