U trendu

Džaferović: HR povredila teritorijalni integritet BiH

BANJALUKA – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Banjaluci da je postavljanje cevi za gasifikaciju Rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine, kako je rekao, akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu BiH.

Hrvatska je na osnovu sporazuma s entitetom Republika Srpska, već blizu završetka projekta gasifikacije Rafinerije, a Džaferović tvrdi da je potpisani memorandum iz 2017. ništavan jer ga nije odobrio Savet ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH ni Predsedništvo BiH.

„Ako su cevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH i to je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, SIPA-u i Tužilaštvo BiH“, rekao je Džaerović, prenela je Fena.

Dodao je da svi koji su učestvovali u tome treba da snose odgovornost jer takav projekt, kako kaže, mora da ima odobrenje državnih institucija BiH.

Džaferović kaže da je siguran da državne institucije nisu dale odobrenje, kao i da se tu, kako je rekao, radi o samovlašću i zloupotrebi za koju će odgovarati i neki iz BiH i neki iz drugih država.

Hrvatska državna televizija jutros je objavila da je tokom noći završena najvažnija faza gasifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha i u Bosanskom i u Slavonskom Brodu.

Gasovodne cevi duge su oko 400 metara i provučene su ispod korita Save.

Tako će rafinerija Bosanski Brod direktnim gasovodom biti spojena na hrvatski plinski sistem.

Isporuka plina Rafineriji trebala bi da počne 1. juna.

Federalni mediji preneli su da je sporno to što je celi proces Hrvatska vodila s entitetom Republika Srpska, a sve je počelo pre četiri godine kada su potpisani prvi sporazumi.

U ceo ovaj proces, navode, bili su uključeni šef ruske diplomatije i bivša predsednica Hrvatske, Sergej Lavrov i Kolinda Grabar Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar