U trendu

Džaferović i Komšić odbili sastanak sa Hanom

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu s komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, piše sarajevski portal Žurnal.

Kako se navodi, Han je pozvao članove Predsedništva BiH da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH, ali su Komšić i Džaferović preneli Hanu da jedan sastanak neće promeniti ništa.

Komšić i Džaferović poručili su da se nadaju da će Han iskoristiti svoj uticaj da ubedi srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rešenje u vezi sa slanjem ANP-a, odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Avaz podseća da su čelnici EU u BiH ranije utvrdili da ANP ne bi trebalo da bude uslov za formiranje Saveta ministara BiH, sa čime se saglasila i Rusija.

Komesar Han ranije je poslao predlog rešenja s kojim se nisu saglasili Komšić i Džaferović.

U tom predlogu se, između ostalog, navodi da novi Savet ministara BiH treba da izradi Akcioni plan u odgovoru na Mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, kao i da izradi preporuke za njegovo uspešno sprovođenje, uključujući izradu (nacionalnog) Programa uskladivanja s pravnom regulativom EU.

U predlogu se navodi i da novi Savet ministara BiH treba da izradi i dostavi modifikovani ANP za unapređenje odnosa s NATO-om, bez
prejudiciranja budućih odluka o članstvu BiH.

Navodi se i da Savet ministara BiH treba da sa svim relevatnim telima usaglasi i sprovede novi set socioekonomskih reformi kao naslednika ranije Reformske agende, a koji je usklađen s Programom ekonomskih reformi zemlje (skr. ERP) i intenzivira sprovođenje ANP za regionalni ekonomski prostor.

Svim nadležnim telima se predlaže da preduzmu sve potrebne mere za efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijom, uključujući funkcionisanje sistema azila, kao i unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira i sprovedenih kapaciteta potrebnih za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala ukljucujuci pranje novca i terorizam, piše Žurnal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.