U trendu

Džaferović: SAD najblizi prijatelj i zagovornik uspesne BiH

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da pismo državnog sekretara SAD Entoni Blinkena potvrđuje da je Amerika „najbliži prijatelj i najveći zagovornik uspešne Bosne i Hercegovine“.

Džaferović očekuje snažniji angažman SAD na, kako kaže, otklanjanju prepreka sa kojim se BiH suočava i koje su dovele do zastoja na evropskom putu.

Izuzetno važnom smatra njegovu poruku da Dejtonski mirovni sporazum „nije urezan u kamen“ i da su nužne promene Ustava da bi se ispunili zahtevi međunarodnih i domaćih sudova za otklanjanjem diskriminacije i obezbeđivanju ravnopravnosti.

“Sigurno je da lidersku ulogu u pokretanju i sprovođenju reformi moraju imati domaće institucije i političke snage, uz podršku naših ključnih partnera u Vašingtonu i Briselu“, rekao je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

Pismo Blinkena članovima Predsedništva BiH, kao vrhovnoj instituciji izvršne vlasti u BiH je, kaže Džaferović, jasna je poruka svima koji su pokušavali da zaobiđu tu instituciju i „nametnu koncepte u kojima se na BiH gleda kao na prosti zbir tri naroda“.

Podsetio je da je Predsedništvo BiH odigralo ključnu ulogu na deblokadi NATO puta i pokretanju evropskog puta odlukama u vezi s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.