U trendu

Džafervović: Svima koji nisu Srbi smeta ime Republike Srpska

SARAJEVO – Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, ne smatra da inicijativa Stranke demokratske akcije o promeni imena Republike Srpske znači promenu Dejtonskog sporazuma i tvrdi da je za sve koji nisu Srbi taj naziv diskriminišući.

Na pitanje da li je inicijativa SDA o izmeni naziva Republika Srpska narušavanje Dejtonskog sporazuma, Džaferović je odgovorio pitanjem kako je to pokušaj?

„Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rešenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminirajuće i mi ćemo podneti Ustavnom sudu apelaciju da to proceni“, rekao je Džaferović za sarajevsku N1 tv.

SDA, kaže, ništa nije uradila.

„Videćemo kada. To nije bio spin. SDA je politička stranka koja ima svoje organe i koja će donositi odluke. Procenjivaćemo kada šta i kako. To je pitanje za organe SDA“, rekao je Džaferović.

Na direktno pitanje šta nana Fata (Orlović iz Konjević Polja) ima od toga hoće li se zvati Republika Srpska ili drugačije, Džaferović kaže:

„Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu je sam po sebi diskriminišući. Kako možete da tvrdite da je jedan deo BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, versku pripadnost, a da u imenu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje jednaka prava svima“, kaže Džaferović.

SDA je, dodao je, kazala da će ići sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah smo napadnuti da rušimo Dejtonski mirovni sporazum.

„Mi ništa ne rušimo – samo koristimo mehanizme koji su propisani u Dejtonskom sporazumu. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atakovati suverenitet, teritorijalni integritet i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova“, naveo je.

Tvrdi da se gleda na bilo šta da se dogodi u BiH i odmah se traži neki ekvivalent da se izjednači pa je tako izjednačena i ova inicijativa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.