U trendu

Episkop Sergije: Drvar – srpski i slobodarski

BANJALUKA – Povodom nedavne izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, Da Drvar nikada ije bio srpski gradm niti će bii oglasio se episkop bihaćko-petrovački Sergije, poručivši da zna Drvar čiji je, a znaju i Drvarčani ko su.

Prilikom nedavnog otvaranja Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da će Drvar u perspektivi biti srpski grad kao što je uvek i bio, a na ovu izjavu je reagovao Željko Komšić tvrdeći da „Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti“.

Zbog toga su, poručio je episkop Srgije, Komšićeve reči samo još jedan pucanj u prazno, a Srbima još jedna opomena da ne smeju da zaborave svoje korene jer će im, u suprotnom, oni kao što je hrvatski član Predsedništva BiH pisati udžbenike iz kojih će učiti istoriju.

Episkop Sergije navodi da svi kojima je Drvar u srcu neće ostati nemi na reči novog Benjamina Kalaja koji želi da im prekroji ime i prezime, pretke i prošlost.

„Kada bi ljudi govorili samo ono što znaju, svet bi zaćutao groznom tišinom. Ovu veliku misao, velikog češkog mislioca, Željko Komšić, prvi Hrvat među Bošnjacima, zasigurno nikada nije čuo, jer da jeste nikada ne bi rekao da Drvar nije srpski grad. Ćutao bi ovaj bošnjački Hrvat na privremenom radu u Predsedništvu BiH i nikada ništa ne bi progovorio. Ali, ne. Skupivši hrabrost koju nema, usudio se gospodin Komšić da kvalifikuje, da tuđe poklanja, da nam zavičaj skrnavi“, kaže vladika Sergije, navodi se u saopštenju Eparhije bihaćko-petrovačke.

On je, dodaje se, Komšiću poručio da pogleda rezultate bilo kojeg popisa, od turskih deftera do dana današnjeg i prosvetli tamu sopstvenog neznanja, da ne bi i dalje širio laž sažetu u njegovoj bezumnoj tvrdnji da Drvar nije srpski grad.

„Da je gospodin Komšić hteo da se i sam uveri čiji je Drvar došao bi ovde, među nas, a mi bismo mu, kao dobri domaćini, pokazali svako selo, svaki grob, crkve, crkvišta i manastirišta. Ako bi tada našao nešto što nije srpsko, dali bismo mu za pravo da kaže to što je rekao“, ističe vladika.

Dodao je da Komšiću, ipak, udobnije da o Drvaru sudi i presuđuje iz sarajevske vizure, ne mareći za istinu, koja ga, očigledno, uopšte ne zanima.

“ Ako je Drvar bosanski, kao što olako reče gospodin Komšić, zašto su nam oteli jedanaest srpskih sela, pripojivši ih Bihaću, sa kojim ta sela, kako tada, tako ni danas, nemaju nikakve veze? Svima je jasno da je to učinjeno samo zbog toga da opštine sa srpskom većinom ne bi imale teritorijalni dodir sa opštinama u Lici, gde je i danas srpska većina, bez obzira na celi ciklus zločina koji se neprestano ponavljaju“, naveo je vladika Sergije.

Vladika pita i zašto, ako je Drvar bosanski, u njemu onda ne žive Bošnjaci, Bosanci, Bošnjani i njima slični?

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.