U trendu

Erdogan: Državljani BiH će u Tursku moći da putuju sa ličnom kartom

 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da će ubuduće državljani BiH u Tursku moći da ulaze sa ličnom kartom, kao i obrnutio.

„Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne medjusobno putovanje sa ličnim kartama izmedju dve zemlje“, rekao je Erdogan posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je kazao da je takva odluka doneta i da će ministri spoljnih poslova dve zemlje ispoštovati procedure, posle čega će se iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama.

Sličan sporazum Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.

Erdogan je dalje kazao da su na sastanku, kome je prisustvovalo i više ministara iz Vlade Turske i ministarka spoljnih psolova BiH Bisera Turković, otvorene mnoge teme, poput unapredjenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu…

Turski predsednik govorio je i o političkoj krizi u BiH i predstojećim izborima u toj zemlji, navodeći da Turska pridaje veliku važnost miru i da podržava Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim rečima, od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni, smatrajući to važnim za celu regiju.

„Promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od korisiti za celu BiH“, kazao je Erdogan, ističući da je Turska spremna da „uz saglasnost svih strana da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH“.

Još je kazao da je razgovarano i o koracima koji se mogu preduzeti na unapredjenju odnosa u regionu, naglašavajući da je gradnja autoputa Sarajevo – Beograd glavni projekat koji bi tome pomogao.

„Veliku važnost pridajemo projektu autoputa. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija i naložili smo da se što pre uklone takvi problemi. Ovaj projekat smatram mirovnim, koji će približiti ne samo države, već i narode regije“, ocenio je Erdogan.

Džaferović: BiH i Turska imaju izvanredne odnose na svim poljima

 Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da BiH i Turska imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze, koje se ogledaju na istorijskom, ekonomskom i na kulturnom planu.
„Predsednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavićemo da jačamo naše odnose i veze“, kazao je Džaferović posle sastanka članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom i delegacijom Vlade Turske.

On je naveo da su u mandatu sadašnjeg saziva Predsedništva BiH usvojeni ključni dokumenti koji se odnose na izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd–Sarajevo, dodavši da nije uradjeno sve što je moglo biti uradjeno u vezi sa tim projektom, ali da se nada da dolazi vreme realizacije projekta.

„Turska je Bosni i Hercegovini dala najpovoljnije uslove kada je u pitanju slobodna trgovina. Robna razmena je na 850 miliona evra, a želimo da u ovoj godini bude milijardu evra“, naveo je Džaferović.

Dodao je da postoje brojne oblasti u kojima dve države mogu da saradjuju, poput pitanja industrijskih zona i energetike.

Džaferović je dalje kazao da je Turska opredeljena sa suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da daje podršku produžetku misije EUFOR-a Altea, o čemu će se odlučivati u novembru.

„Zahvalni smo predsedniku Erdoganu na odnosu Turske sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Turska ima odlične odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana i igra reliksirajuću ulogu“, ocenio je on.

Istakao je da Turska ima dobre odnose i sa svim stranama u BiH, što je, kako je naveo, bitno za stabilnost za BiH.

„Na kraju, ne zato što je manje važno, mi smo se posebno zahvalni Erdoganu na njegovoj liderskoj ulozi u svetu, posredovanju predsednika i Turske u ratu, odnosno agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu“, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik pohvalio Erdogana posle sastanka u Predsedništvu BiH

 Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je današnji sastanak članova Predsedništva BiH s predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, jedna od retkih prilika kada članovi Predsedništva nisu bili posvadjani.

„Ovo je jedna od onih važnih poseta koje obeleže vreme i daje elan za rešavanje problema. Uvek napravimo pomake, važna je stvar oko ličnih karata i mi to podržavamo, kao i niz drugih pitanja do toga da se formira zajednički tim izmedju zemalja da se bavi energetikom“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka Predsedništva BiH s Erdoganom.

Istakao je da je gost pokazao pragmatizam: „Mi znamo za emocije koje Erdogan i Turska imaju, ali pragmatizam koji se pokazao bio je potreban da se ovde stvari rešavaju. Želim da zahvalim Erdoganu, jer je on lično uticao da se BiH obezbede količine djubriva da poljoprivredna proizvodnja bude stabilna i ne bude ugrožena“ – rekao je Dodik.

Rekao je da u Evropi malo lidera ima „kapacitet“ kao Erdogan i pohvalio ga kao „velikog lidera i državnika“ koji prema svima u BiH gaji „odnos sa emocijama i simpatijama“.

„Mi svi treba da donosimo naša rešenja, bez nametanja sa strane. To bi moglo biti primer i za mnoge druge, pogotovo one sa Zapada koji dolaze besni i govore kako da organizujemo naše društvo, a ostavljaju nered. Ta pragmatičnost Erdogana pomaže“, naglasio je Dodik.

Kazao je da su s Erdoganom razgovarali i o reformama u BiH, navodeći da za Srbe ustavna i dejtonska BiH nije problem, ali da ostalo jeste.

„Želimo da se sve odvija u okviru Ustava i razgovora izmedju nas. U tom pogledu delimo odredjene vrednosti u vezi sa EU, ali želim reći da smo značajno izgubili entuzijazam što se tiče EU“, ukazao je Dodik.

Rekao je da je Turska važna članica NATO-a, da razume zašto mu je pristupila, ali da u BiH, bez obzira na „razne prikaze i špekulacije“, ne postoji konsenzus da i BIH postane članica tog saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar