EU: Dodatnih 3,5 miliona evra za migrante u BiH

BRISEL – EU će izdvojiti dodatnih 3,5 miliona evra za podršku izbeglicama i migrantima u BiH koji se suočavaju sa „humanitarnom katastrofom“, najavljeno je iz Evropske komisije.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenjuje da je situacija migranta u Unsko-sanskom kantonu neprihvatljiva.

„Smeštaj zaštićen od zime preduslov je za humane životne uslove, koje treba osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje postojeće objekte kao privremeno rešenje sve dok se kamp Lipa ne obnovi u trajni objekat“, kaže Borelj.

U EK naglašavaju da u BiH na „stotine ljudi, uključujući i decu, spavaju napolju na niskim temperaturama u Bosni i Hercegovini i da se ova humanitarna katastrofa mogla izbeći da su vlasti u BiH stvorile dovoljno zimskih skloništa u zemlji, uključujući i koristeći postojeće objekte“.

„EU će pružiti dodatnu hitnu pomoć za one koji spavaju napolju uklkučujući distribuciju hrane, pokrivača, tople odeće i nastaviće da pruža podršku maloletnicima bez pratnje“, kaže komesara za upravljanje kriznim situacijima, Janez Lenarčić.

U EK ocenjuju da se u Unsko-sanskom kantonu nalazi više od 1.700 izbeglica i migranata bez odgovarajuće sklonište i podrška.

Navodi se da je od početka 2018. godine, EU je obezbedila više od 88 miliona evra Bosni i Hercegovini bilo direktono ili putem partnerskih organizacija za poretrebe neposrednih potreba izbeglica, azilanata i migranata i za pomoć Bosna i Hercegovina jača svoje kapacitete za upravljanje migracijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.