U trendu

EU traži rešenje za BiH zasnovano na dijalogu

BRISEL – Savet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na Zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH, saznaje Tanjug u Briselu.

Radni dokument pripremljen za ministre EU, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da se politčka situacija u BiH ”naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada ”efektivno blokirane”.

”Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Saveta EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati BiH lidere da se umesto međusobnih prepirki konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišeljenje povodom zahteva za kandidatski status BiH.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da su pojedni zemlje, na čelu sa Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog poslednjih dešvanja u BiH.

Iako je Nemačka zapretila mogućim finansijskim sankcijam protiv ”entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou EU 27.

U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da ”iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Pre svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rešenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

„Angažman institucija EU na visokom nivou i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu”, navodi se u dokumetu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedeljak u Briselu.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnja sa međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz ”zajedničke posete na visokom nivou, izjave i demarše”.

Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar