U trendu

EU: Treba pitati Vučića i Hotija da li su znali šta potpisuju u Vašingtonu

Pitanje da li su čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Vašingtonu, gde su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jerusalimu, treba postaviti njima, jer Evropska unija o tome nije bila obaveštena, izjavio je danas u Briselu predstavnik Evropske komisije, Peter Stano.

„Pitali ste da li su oni znali šta potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih“, rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara – prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

Hina podseća da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle nedelje u Vašingtonu potpisao dokument kojim se obavezuje da će Srbija svoju ambasadu u Izraelu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim, a kosovski premijer Avdulah Hoti je potpisao sličan dokument u kojem je preuzeo obavezu da će Kosovo svoju ambasadu u Izraelu otvoriti u Jerusalimu kada se uspostave diplomatski odnosi Kosova i Izraela.

Stano je dodao da je Evropska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka Srbije i Kosova u Vašingtonu, ali da nije znala za taj deo koji se odnosi na uspostavljanje odnosa Kosova i Izraela i premeštanje ambasade Srbije.

Stano je podsetio da je EU neutralna u vezi s Jerusalimom, odnosno da se zauzima za rešenje „po modelu dveju država“ – Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati i Jerusalim biti glavni grad obeju država.

Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu.

Vučić i Hoti su danas ponovo pregovarali u Bruselu pod okriljem EU o normalizaciji odnosa i objavili zajedničku izjavu u kojoj kažu da pridaju „najviši prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU što je ključni element njihovog puta prema EU“, navela je Hina.

Vučić i Hoti su uz to obećali da će pojačati svoje napore da bi osigurali uskladjenost s EU u skladu sa svojim obavezama.

U njihovoj zajedničkoj izjavi koju je objavila diplomatska služba EU, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obaveza u okviru dijaloga pod okriljem EU, „mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa“ Kosova i Srbije, prenela je Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)