U trendu

EUFOR: Dodatne trupe u BiH aktivirane iz predostrožnosti

SARAJEVO – Komandant EUFOR-a u BiH Anton Veseli izjavio je danas da je aktivirao rezervne snage EUFOR-a iz predostrožnosti, a ne zbog pogoršanja situacije.

„Procena EUFOR-a je da trenutno ne postoji pretnja po bezbedno i stabilno okruženje, zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mera iz predostrožnosti, u svetlu pogoršane međunarodne bezbednosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije“, rekao je Veseli.

On je na ceremoniji kojom se obeležava „dostizanje inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu“, naveo da veruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unapredi i ojača partnerstvo EUFOR-a s institucijama i građanima BiH.

„Verujem da je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman da odgovorim na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i BiH. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovde. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti“, rekao je Veseli.

On je naglasio da je upravljanje rezervnim snagama temelj svake vojne operacije, prenosi Klix.ba.

„Ako to budem smatrao razboritim korakom i ako to bude potrebno, mogu pozvati dodatne snage. Važno je u ovom trenutku iskazati podršku institucijama BiH“, poručio je Veseli.

Ceremonijom je označen, kako navodi Klix. ba, uspešan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su, kako se navodi, ove snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane

Ceremoniji su, izmedu ostalih, prisustvovali i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Ranije danas je objavljeno da, nakon što je kontingent snaga EUFOR-a u BiH pre nekoliko dana postao brojniji za 500 pripadnika rezervnih snaga ove organizacije, doneta je i odluka o konačnom raspoređivanju ovih trupa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar