U trendu

Europol:Zaplenjeno oko 28 miliona komada falsifikovane robe

HAG – U operaciji u kojoj je, uz podršku Europola, učestvovala 21 evropska zemlja, zaplenjeno je blizu 28 miliona komada najrazličitije falsifikovane i ilegalne robe namenjene za prodaju putem interneta, a koju su najvećim delom činile zaštitne maske za lice, navodi se u današnjem saopštenju Europola, policijske agencije Evropske unije.
Operacija pod nazivom „Afrodita“ odvijala se od decembra prošle do jula ove godine, pod vođstvom italijanskih organa za borbu protiv finansijskog kriminala i nacionalne policije Republike Irske.
Italijanski organi zaplenili su veliku količinu falsifikovane i neadekvatne medicinske opreme, uključujući 27 miliona maski za lice.
Tokom osmomesečne operacije, u skladištima, prodavnicama i na pijacama u Belgiji, Grčkoj, Republici Irskoj, Italiji, Portugalu, Rumuniji i Španiji, kao i na Kipru, takođe je pronađeno 800.000 komada falsifikovane sportske i druge odeće, obuće, ličnog pribora, „set top boksova“ za internet televiziju i igračaka, navodi se u saopštenju.
Zaplenjeno je i više od 700.000 evra, a u Grčkoj je uhapšeno deset osoba, dok su prijave protiv još 37 lica podnete pravosudnim organima Grčke, Italije i Portugala.
Rezultat zajedničke akcije je i zatvaranje 123 naloga na društvenim mrežama i 36 internet sajtova povezanih sa prodajom falsifikovane robe.
U operaciji su učestovale Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Moldavija, Holandija, Portugal, Rumunija, Španija, Ukrajina i Velika Britanija, navodi Evropol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.