U trendu

Fon der Lajen: Ključno je smanjiti napetost na severu Kosova

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas u Tirani izjavila da je „zaoštravanje zategnutosti izmedju Kosova i Srbije jako zabrinjavajuće“ i naglasila da je „od ključne važnosti je da se napetost smanji i vrati dijalogu“.

Fon der Lajen je posle razgovora s albanskim premijerom Edijem Ramom predočila da je „i Evropska unija od početka izgradjena na dijalogu i ekonomskom razvoju a to vodi razumevanju obeju strana, zalečenju rana i konačno pomirenju“.

Čelnica Evropske komisije je istakla da „to jeste dug proces i proces koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti“.

Fon der Lajen je podvukla da je od velike važnosti ekonomsko povezivanje regiona i stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, dodavši da je u tom cilju vrlo svrsishodna inicijativa „Otvoreni Balkan“ kao deo balkanske strategije.

Evropska komisija je, po njenim rečima, u tom cilju odobrila ekonomsko-investicioni paket podrške Zapadnom Balkanu od devet milijardi evra, uz očekivanje da se to uveća za još 20 milijardi evra.

Takodje je navela da će Komisija u Briselu do kraja godine odobriti još 600 miliona evra podrške iz tog paketa, uz 500 miliona evra već odobrenih za projekte u regionu, za koje je rekla da moraju biti veoma kvalitetni.

I, kako je posebno stavila do znanja, „ekonomsko-investicioni plan će podstaći zapošljavanje i ekonomski rast u regionu, ali je od suštinske važnosti da podrži integraciju Zapadnog Balkana, otud svih šest partnera moraju brzo napredovati u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta“.

Ona se s Ramom sastala na početku turneje po zemljama Zapadnog Balkana, što će uključiti i posetu Beogradu, a čiji je cilj da takodje pripremi susret na vrhu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.