U trendu

Fon Kramon: Nije pametna odluka EU da ne pomogne Crnoj Gori

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon (von Cramon) ocenila je danas da „nije mudra odluka“ EU da ne pomogne Podgorici u otplati kineskog kredita i pozvala institucije EU da još jednom razmisle o tom pitanju.

„Nisam sigurna da je to strateški pametna odluka. Korumpirani lideri kao što je predsednik Crne Gore godinama su eksploatisali zemlju. Sada nova vlada treba da počisti i finansijsko nasledje“, navela je Fon Kramon na Tviteru.

Navodeći da je „EU jednom već pogrešila u Grčkoj pa je Kina je poreuzela luku Pirej“ Fon Kramon je upozorila da kineska vlada sada ima šansu da preuzme glavne delove crnogorske obale, ako Crna Gora ne može da servisira zajam.

„Trebalo bi pre toga dva puta da razmislimo da ponovo ne odigramo u korist Kine“, dodala je.

EU je 12. aprila nagovestila da je odbila molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog zajma za nedovršeni autoput u iznosu od milijardu dolara.

„EU je već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i najveći trgovinski partner. I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na redovnom brifingu za novinare.

Stano je rekao da „EU brine zbog socioekonomskih i finansijskih učinaka nekih kineskih ulaganja ili duga koji neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji jer postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.