U trendu

Forić: U Avganistanu sedam državljana BiH

ISLAMABAD – U Avganistanu se trenutno nalazi sedam državljana BiH kojima Ambasada ove zemlje u Pakistanu pokušava da pomogne da se evakuišu iz zemlje, potvrdio je za banjalučke Nezavisne novine ambasador u Islamabadu Sakib Forić.

On je rekao da su sva sedmorica državljana za sada bezbedni, da su u ličnom kontaktu s njim, te da se nalaze na aerodromu u Kabulu i čekaju da se nađe bilo kakav let kojim bi se prebacili iz Avganistana.

Forić je rekao da je najnovija informacija koju je upravo dobio iz Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, da je ta zemlja spremna da prihvati sedmoricu državljana BiH, ako se ne uspiju izvući na drugi način.

Naglasio je da je Pakistan ponudio ubrzanu proceduru dobijanja onlajn viza i svih drugih procedura, a da bi onda Ambasada pomogla da se za njih nađe privremeni smeštaj u Islamabadu dok se ne nađe transport za BiH.

Forić je rekao da za Ambasadu poteškoću predstavlja činjenica da se BiH državljani nisu ranije prijavili Ambasadi da su u Avganistanu jer rade za strane kompanije koje su tamo angažovane.

Istakao je da su te kompanije kupile karte da izvuku svoje državljane iz zemlje, ali da su svi civilni letovi otkazani.

„Sada je moguće izaći samo vojnim transportima a velike zemlje koje imaju te avione izvlače prvo svoje državljane, ugovaraće i saradnike iz Avganistana koje su radile za njih. Mi smo mala zemlja mi nemamo te mogućnosti, ali u kontaktu smo s više sagovornika da pokušamo naći nešto da se i naši državljani evakuišu“, rekao je ambasador.

Na pitanje kolika je realna opasnost od Talibana za naše državljane, Forić je procenio da je opasnost indirektna, jer je na ulicama veliki broj naoružanih ljudi.

„Mislim da u ovom trenutku nema opasnosti od vlade Talibana jer oni sada žele da se predstave u dobrom svetlu prema svetu. Ali u Kabulu i oko aerodroma vlada haos. Desetine hiljada ljudi pokušavaju da se izvuku iz zemlje i stanje je van kontrole“, rekao je ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar