U trendu

Frljićeva predstava u Splitu, uz proteste i ometanje

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića, koja je izazvala negativne reakcije katoličke crkve i dela javnosti, večeras je na manifestaciji „Marulićevi dani“ u Splitu počela uz proteste i ometanje, zbog čega je intervenisala i policija.

Predstava je počela posle više od pola sata kašnjenja kada je policija iz publike udaljila desetak ljudi, koji su ometali početak predstave tako što su pevali i držali transparente.

Grupa je sedela u poslednjem redu i nosila transparente „Odlazi sotono iz našeg grada“, „Napravi performans u Srbiji“, „Ne izazivajte nas“ i pevali pesmu „Zovi samo zovi“, a jedan od njih je ustao i viknuo „Živeo hrvatski Split“, prenosi Hina.

Nakon toga, iz drugog dela sale grupa gledalaca je ustala i odgovorila pesmom „Kad bi svi ljudi na svetu“, što je izazvalo smeh publike, a zadnji red je uzvrato pesmama „Pravaška se krila nose i sa time se ponose“ i „Ljubi Boga i bližnjega svoga“.

Nakon polučasovnog čekanja da predstava počne, u salu je ušla interventna policija, a jedan je policajac pozvao grupu u zadnjem redu da izađe jer „su napravili prekršaj ometajući početak predstave“.

Po izlasku iz dvorane zadržali su se nekoliko minuta u hodniku, ne želeći da izađu iz zgrade i buneći se zbog udaljavanja s predstave.

Uoči predstave, na trgu ispred splitskog „Hrvatskog narodnog kazališta“ održao se protest zbog toga što je predstava uvrštena u program „Marulićevih dana“.

Učesnici protesta su nosili višemetarsku zastavu i transparente „Sotono, odlazi iz našeg grada“, „Split ima svoju kulturu“, „Ne izazivajte nas“.

Jedan od organizatora protesta kazao je da je to protest „hrišćanskog Splita“, protiv predstave koja je bogohulna i koja direktno vređa hrišćane i muslimane tog grada.

„Split je oduvek bio hrišćanski grad, krst je bio oko vrata većine hrvatskih vojnika u obrambenom Domovinskom ratu, a sada „neko sebi daje za pravo da na sve to pljune i da nas vređa“, rekao je Mihael Darko Burazin, prenosi Hina.

Istovremeno, protest je održalo i udruženje „Benedikt“, a učesnici su izgovarali „Oče naš“, pevali Tompsonovu pesmu „Mom Bogu“, „Zovi samo zovi“, duvali u pištaljke i trube.

Prema medijskim napisima o toj predstavi, u scenama koje je i deo evropske pozorišne publike imao prilike da vidi, prikazano je, pored ostalog, kako glumac koji predstavlja Isusa Hrista siluje muslimanku.

Veterani Splita i Splitsko dalmatinske županije podneli su ranije danas krivičnu prijavu protiv Frljića, kao i direktora Festivalskog saveta „Marulićevi dani“ Gorana Golovka.

Krivične prijave su podnete Ministarstvu unutarnjih poslova i Opštinskom javnom tužilaštvu.

Predsednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Ivan Turudić je rekao da je Frljićeva predstava degutantna i da na najvulgarniji način vređa verske i nacionalne osećaje naroda koji se 95 posto izjasnio kao hrišćanski.

Splitsko-makarska nadbiskupija izrazila je pre neki dan nezadovoljstvo zbog uvrštavanja predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ na repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani navodeći da ta predstava vređa osećaje građana i vernika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.