U trendu

Gajser: Politička karijera Zaeva je gotova

SKOPLJE – Iako je najavio nove činjenice u vezi sa aferom „Reket“, koja poslednjih dana potresa Severnu Makedoniju, novinar italijanskog lista „La verita“, Laris Gajser, je gostujući na italijanskom radiju Kapodistri pojasnio da je video i audio zapise tog slučaja objavio u strahu da bi dokazi mogli da budu uništeni.

Makedonski portal Republika je preneo da je Gajser rekao da je politička karijera premijera Zorana Zaeva, koji je umešan u ovu aferu, gotova te da više nema međunarodni kredibilitet.

Ukazao je da se i predsednik Stevo Pendarovski tokom jučerašnje konferencije za medije povodom ove afere „distancirao od Zaeva“.

Očekivao je kaže da će nakon objavljenih video i audio zapisa, osobe umešane u tu aferu negirati njihovu umešanost.

“Nisam mogao da spavam iz straha da će osobe čiji se glasovi čuju na snimcima negirati njihovu umešanost. Nešto što je sasvim legitimno. Ali oni su priznali da se radi o njima”, rekao je Gajser gostujući na italijanskom radiju.

Ocenio je da su objavljeni snimci razotkrili da u Makedoniji postoji sistemska korupcija, politička i sudska.

“Postojala je opasnost da će nestati dokaze, zato smo ih javno objavili”, istakao je Gajser.

U slučaju “Reket” koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Rešenje o oslobađanje od pritvora biznismena Jordana Kamčeva bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva čiji glas se takođe čuje u objavljenim audio razgovorima između Boki 13 i Kamčeva na portalu lista “La Verita”.

Janeva u jednom od objavljenih razgovora obrača se Kamčevu rekavši mu “da ne brine i da će sve biti ok”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.