U trendu

GR: Cipras obećava budućnost, Micotakis nova radna mesta

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras povodom predstojećih izbora za Evropski parlament i lokalnih izbora istakao da Grci uzimaju budućnost u svoje ruke i dodao da je to suprotno od onoga što, kako je kazao, „predviđaju špekulanti i stručnjaci za komunikaciju lidera opozicije Kirijakosa Micotakisa“.

On je opisao program opozicione Nove demokratije „kao predlog lošiji od programa Međunarodnog monetarnog fonda“, nazvao ga oštrim, neoliberalnim i nepopularnim, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

„Naši ljudi predstavljaju reku koja preplavljuje gradove i sela u Grčkoj, to je kolektivna moć naroda koji je prošao toliko toga, i koje ponovno vraća svoje dostojanstvo, svoja prava, bez bogataša, bez tehnokrata, bez takovzane Trojke, bez MMF“, rekao je Cipras.

Grčki premijer je kazao da je najveće dostignuće njegove vlade ne samo činjenica da je Grčka izašla iz memorandumskog programa, već da je uspela da ostane na nogama.

Predstojeći izbori 26. maja nisu presudno takmičenje, rekao je Cipras, „pošto smo već pobedili u prvom poluvremenu“, dodao je on.

Sa druge strane, lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kirijakos Micotakis tokom sastanka sa radnicima iz privatnog sektora je istakao da političari moraju da slušaju ljude čija će budućnost zavisiti od političkih akcija.

„Mi smo tu ne samo za nekolicinu, već za sve radnike. Naša je obaveza da svima pružimo perspektivu i mogućnost za dobra radna mesta“, rekao je Micotakis.

On je obećao da će garantovati bolje plate i više prihoda, stabilne poslove, zaštitu prava radnika, povezivanje tržišta rada sa obrazovanjem i mere za usklađivanje privatnog života sa promenama u radnom okruženju.

On je takođe obećao „eksploziju“ privatnih investicija s ciljem smanjenja nezaposlenosti.

„Nova demokratije je partija svih Grka, narodna partija koja je bliska svim radnicima, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Mi smo tu da garantujemo bolju budućnost svim Grcima“, zaključio je Micotakis.

U Grčkoj 26. maja će biti održani izbori za Evropski parlament kao i redovni lokalni izbori.

Rezultati ovih izbora će biti značajni za sve političke subjekte u Grčkoj imajući i vidu da će na jesen biti održani i redovni parlamentarni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.