U trendu

GR započela ratifikaciju Protokola o pristupanju MKD u NATO

ATINA – Komitet za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta počeo je danas debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Sutra će grčki parlament na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju Makedonije u NATO.

Očekuje se da poslanici u grčkom parlamentu ratifikuju ovaj protokol, nakon ratifikacije sporazuma s Makedonijom o promeni imena države.

Opozicione partije, na čelu s najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju ovaj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju sporazuma s Makedonijom, ali grčka vlada ima potrebnu većinu za ratifikaciju.

Posle ratifikacije, Grčka treba zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije.

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27. godišnji spor oko njenog imena. Grčka je tvrdila da ime severnog suseda „Makedonija“ implicira njegove teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajin.

(Tanjug)

Napišite komentar