U trendu

Grabar-Kitarović i Erdogan za zajedničku politiku na Balkanu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Zagrebu posle sastanka s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da Hrvatska podržava put Turske prema Evropskoj uniji, a da dve zemlje zajednički podržavaju evroatlanske integracije država jugoistočne Evrope.

„Posebno delimo odgovornost za budućnost BiH. Turska je tu uvek igrala konstruktivnu ulogu i verujemo i u dalju saradnju s Turskom i u trilateralnu saradnju izmedju Hrvatske, BiH i Turske koja će pomoći BiH na putu političke emancipacije, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u“, rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Erdoganom.

Turski predsednik istakao je važnost zajedničke politike na Balkanu i naglasio da Hrvatska, Turska i BiH mogu stvoriti „jak trilaterizam koji će održavati najviši funkcioneri“.

„Preduzećemo korake neophodne za mir na ovom području“, naglasio je Erdogan koji je ukazao i na važnost saradnje s Hrvatskom kroz NATO.

Što se tiče izbegličke krize, Erdogan je rekao da Zapad treba da pokaže humanost i pruži „drugačiju vrstu“ pomoći Turskoj koja, naglasio je, nikada nije i neće „zatvoriti vrata ljudima koji beže pred bombama“.

Predsednici dve zemlje naglasili su važnost jačanja privredne saradnje, posebno turskih investicija u Hrvatsku.

Turski predsednik je rekao da je cilj Turske da razmena s Hrvatskom bude oko milijardu dolara, ali da trenutno „ne vidi potencijal zemalja u tom pitanju“. Naglasio je da je s njim u Hrvatsku stiglo 60 preduzetnika i predstavnika firmi koji su investitori i dodao da će se razgovori o privrednoj saradnji nastaviti sutra na hrvatskom-turskom privrednom forumu.

Erdogan je posle podne stigao u dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj, a sutra će učestvovati na obeležavanju 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom veroispovešću u Hrvatskoj. Posetu će završiti otvaranjem turskog kulturnog centra u centru Zagreba.

Njegovu posetu prate jake mere bezbednosti, a još od sinoć je na snazi poseban režim saobraćaja u Zagrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.