U trendu

Građani na društvenim mrežama traže ostavke poslanika VMRO

Po stupanju na funkciju Talata Džaferija, novoizabranog predsednika Sobranja iz reda albanske DUI, na društvenim mrežama je pokrenuta lavina komentara nezadvoljnih građana koji od VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, traže da poslanici te stranke podnesu ostavke i optužuju ih za izdaju.

Džaferi, koji je za predsednika Sobranja izabran 27. aprila, na sednici koju VMRO-DPMNE smatra nelegalnom i neligitimnom, ušao je jutros u svoj kabinet, a prvi njegov susret je bio sa šefom Delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom.

Inače, Džaferi je sa preuzimanjem funkcije predsednika parlamenta u svoj kabinet uneo i dve zastavice Republike Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je on na taj način jasno ispoljio svoje namere, iako je koliko juče tvrdio da će biti predsednik svih građana Makedonije.

Kako je preneo skopski portal Fokus, građani u svojim komentarima na društvenim mrežama optužuju poslanike VMRO-DPMNE za izdaju.

U Skoplju i drugim gradovima je mirno mada tenzije ne popuštaju jer se još nisu stekli svi uslovi i za formiranje nove vlade. Čeka se, naime, da predsednik Đorđe Ivanov mandat za sastav nove vlade dodeli lideru SDSM Zoranu Zaevu.

U međuvremenu, Građanska inicijativa „Za jedinstvenu Makedoniju“ za danas je najavila novi protest ispred zgrade vlade.

Ta inicijativa takođe ne priznaje izbor Džaferija i traži raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.