Gradonačelnik Petrinje: I jutrošnji potres pričinio materijalnu štetu

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres magnitude 3,8 po Rihteru koji je jutros zatresao Baniju pričinio novu materijalnu štetu, ali da nije bilo povredjenih.

„Potres je pokazao svoju moć i sve što je preostalo u gradu, što ima za pasti, osetilo se i čulo. Čuli su se crepovi i ostaci crepova i gradja koji su padali po ulicama sa kuća“, rekao je danas Dumbović u emisiji „Hrvatski radio za Banovinu“.

On je naveo da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno mnogo kuća.

Područje centralne Hrvatske neprestano podrhtava od razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio to područje, a prethodio mu je dan ranije potres magnitude 5,0 po Rihteru.

Poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, ali i na zagrebačkom području.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jutros u 5.44 zabeležen novi jači potres magnitude 3,8 prema Rihteru, sa epicentrom deset kilometara severoistočno od Gline, kod Glinske Poljane. Podrhtavanje se osetilo i u Zagrebu.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je danas u Saboru da je posle razornog zemljotresa 29. decembra u Baniji prijavljena šteta na 45.000 objekata.

Prema njegovim rečima, od prvog dana se radi na stambenom zbrinjavanju ljudi, pa se tako u kolektivnom smeštaju nalazi oko 400 osoba, u stanovima i kućama koje je na raspolaganje stavila država 114 osoba, dok je na terenu postavljeno 500 mobilnih jedinica, s tim da se ne zna tačan broj dostavljenih preko privatnih donacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.