U trendu

Grčka deportuje 10.000 migranata

ATINA – Grčka namerava da do kraja sledeće godine deportuje 10.000 migranata, saopštila je danas vlada u Atini, dan nakon sukoba u najvećem migrantskom kampu na ostrvu Lezbos.

Migranti su u nedelju tokom protesta u kampu na grčkom ostrvu Lezbos izazvali dva požara i sukobili se s policijom, a potvrđeno je da je najmanje jedna osoba poginula, a 17 povređeno.

„Zaista prolazimo kroz nacionalnu krizu’, rekao je novinarima na Lezbosu zamenik ministra za zaštitu građana Lefteris Ekonomu.

Grčka vlada je na današnjoj sednici odlučila da pojača bezbednost na granicama i izgradi centre zatvorenog tipa gde bi bili smešteni migranti bez dokumenata, kao i azilanti čiji su zahtevi odbijeni i koji treba da budu deportovani, saopštio je portparol vlade Stelios Pecas.

On je rekao da se Grčka sada suočava više sa problemom migracija, nego problemom izbeglica.

Sednica vlade, kojom je predsedavao premijer Kirjakos Micotakis, trajala je četiri sata, navodi AP.

Američka agencija dodaje da će ove nedelje Grčku posetiti ministri unutrašnjih poslova Francuske i Grčke zajedno sa odlazećim komesarom EU za migracije Dimitris Avramopulos, koji je inače Grk.

U Berlinu, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel je izjavio da njena vlada podržava napore Grčke da se poveća broj deportacija migranata u Tursku.

Prema podacima UN, među migrantima većina dolazi iz Avganistana.

U kampu Morija nalazi se oko 12.000 migranata, većinom Avganistanaca, a taj prostor je predviđen za 3.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.