U trendu

Grčka označila Tursku kao sigurnu zemlju za većinu azilanata

ATINA – Grčka je danas označila susednu Tursku kao sigurnu zemlju u kojoj većina azilanata koji sa njenih obala kreću ka Grckoj može da traži međunarodnu zaštitu.

U zajedničkoj uredbi grčkih ministarstva spoljnih poslova i migracija navodi se da se označavanje odnosi na tražioce azila iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije, preneo je AP.

Navedno je da Turska ispunjava sve kriterijume za odgovor na zahteve za azil ovih državljana, jer tamo nisu u opasnosti zbog rase, religije, državljanstva, političkih uverenja ili članstva u nekoj određenoj društvenoj grupi i mogu da traže azil u Turskoj umesto u Grčkoj.

To bi, u teoriji, moglo da smanji migracione tokove ka Grčkoj, članici Evropske unije, jer bi omogućilo povratak tražilaca azila iz ovih zemalja u Tursku, koja i sama ima ogromnu migrantsku i izbegličku populaciju.

Uprkos pritisku EU i Atine, Ankara je pokazala malo volje da primi migrante koji su sa njene teritorije stigli u Grčku, bez obzira na sporazum između Turske i EU iz 2016. godine koji je trebalo da zaustavi ilegalnu migraciju prema evropskom bloku, navodi agencija.

Grčki zvaničnici naveli su da je Atina ove godine tražila od Turske da primi nazad 1.453 ljudi, ali bezuspešno.

Ipak, ministar za migracije Notis Mitarahi ocenio je današnju odluku kao važan korak u suzbijanju tokova ilegalne migracije koji će, kako je rekao, prisiliti Tursku da spreči ilegalnu migraciju i krijumčarske mreže.

Mitarahi je dodao da je odluka u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i pojačava grčki pravni arsenal protiv (azilantskih) zahteva građana … Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije, koji objektivno nemaju razloga da Tursku smatraju državom koja nije sigurna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar