U trendu

Grčka policija raščišćava granicu prema Makedoniji

Grčka policija rano jutros zatvorila je severnu granicu prema Makedoniji i ne dozvoljava pristup u zoni od pet kilometara.

Tokom akcije raščišćavanja migranata iz medjugraničnog područja na pet kilometara od granice zaustavljene su i novinarske ekipe, a makedonski portal Plus info javlja, bez navodjena izvora, da su uhapšena dva strana novinara.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da za vreme akcije, čiji je cilj razmeštanje ekonomskih migranata sa granice sa Makedonijom, neće biti propuštane ni izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Kako prenose mediji, u akciji učestvuje oko 200 policajaca iz svih većih gradova u severnoj Grčkoj sa opremom za razbijanje demonstracija.

Prema navodima medija, oko 1.200 ekonomskih migranata, koji se danima nalaze u medjugraničnom prostoru, biće prebačeni u Atinu. Ti migranti će u Atini biti smešteni u centre za migrante a potom poslati u zemlje porekla.

Migranti uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana bili su blokirani na granici nakon što su vlasti u Makedoniji počele da „filtriraju“ migrante i propuštaju samo one iz zemalja koje su zahvaćene ratom.

Akcija grčke policije je pokrenuta kao bi se pripremio teren za dolazak jedinica evropske agencije za zaštitu granica Fronteks koje bi trebalo da stignu naredne sedmice na granicu Grčke sa Makedonijom.

Mediji prenose da je akcija raščišćavanja granične linije pri kraju nakon čega se očekuje da bude pušten i železnički saobraćaj na pruzi izmedju Grčke i Makedonije, koju mesecima blokiraju izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.