U trendu

Grčka ratifikovala Protokol o pristupanju MKD NATO-u

ATINA – Grčki parlament ratifikovao je sinoć Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrasnju i spoljnu upotrebu, prenosi grčki list „Katimerini“.

Sa 153 glasa za i 140 protiv ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Severne Makedonije u NATO. Ovim činom u grčkom parlamentu završen je i poslednji korak u rešavanju 27 godišnjeg spora oko ustavnog imena između ova dva suseda.

Članice NATO potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srede, nekoliko dana pošto je grčki parlament odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rešavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene samostalnosti 1991. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar