U trendu

Grčka ratifikovala Protokol o pristupanju MKD NATO-u

ATINA – Grčki parlament ratifikovao je sinoć Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrasnju i spoljnu upotrebu, prenosi grčki list „Katimerini“.

Sa 153 glasa za i 140 protiv ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Severne Makedonije u NATO. Ovim činom u grčkom parlamentu završen je i poslednji korak u rešavanju 27 godišnjeg spora oko ustavnog imena između ova dva suseda.

Članice NATO potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srede, nekoliko dana pošto je grčki parlament odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rešavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene samostalnosti 1991. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike