U trendu

Grčki ministar ekonomije podneo ostavku, pošto mu je iz Vlade otišla supruga

Grčki ministar ekonomije Dimitris Papadimitriu podneo je prošle noći ostavku posle otpuštanja iz Vlade njegove supruge, državne sekretarke za rad, koja je tražila i dobila nadoknadu za stanovanje, iako je par imućan. 

„Premijer Aleksis Cipras prihvatio je ostavku ministra ekonomije Dimitrisa Papadimitriua“, navodi se u kratkom saopštenju Vlade izdatom danas.

Ministrova supruga Ranja Andonopulos, državna sekretarka za rad, bila je primorana juče na ostavku posle objavljivanja da je dobijala mesečnu nadoknadu za stanovanje od 1.000 evra predvidjenu za poslanike i ministre, odnosno ukupno 23.000 evra, što inače nije nelegalno. 

Ona je u grčkoj vladi od januara 2015. a njen suprug od novembra 2016. godine. Oni zvanično žive u SAD gde oboje rade u Ekonomskom institutu „Levi“ Koledža Bard, u američkoj državi Njujork. Predsednik instituta je Papadimitriu.

Ona je 2015. prijavila da ima akcije firmi vrednosti 340.000 dolara i prihod od 70.000 dolara godišnje, a suprug je da ima 2,7 miliona dolara u akcijama i prihod od više od 450.000 dolara.

Aferu naknade za stanovanje je prošle nedelje otkrio dnevnik blizak desničarskoj opoziciji „Elefteros Tipos“, što je dovelo u nepriliku levičarsku vladu Grčke čije je stanovništvo teško pogodjeno merama štednje zbog finansijske krize države i nametnutih reformi.

„Nikad nisam imala nameru da vredjam grčki narod“, napisala je u saopštenju Andonopulos i rekla da „razume“ da je finansijska situacija Grčke „povećala gnev javnosti“. Predvidjeno je da ona vrati novac koji je uzela kao naknadu za plaćanje stana. 

Vlada je odmah objavila da ukida nadoknadu za stanovanje za ministre koji nisu poslanici, što je slučaj sa ministrovom suprugom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike