U trendu

Grčki parlament usvojio reforme

Parlament Grčke noćas je usvojio niz reformi koje su tražili medjunarodni kreditori, kao uslov za novu tranšu pomoći toj zemlji.

Plan reformi podržalo je 220 poslanika, šest je se uzdžalo od glasanja, a 64, medju kojima i bivši ministar finanasija Janis Varufakis i predsednica parlamenta Zoe Konstantopulu, glasali su protiv.

Iz redova radikalne levičarske partije Siriza premijera Aleksisa Ciprasa, 32 poslanika glasalo je protiv, a šest je bilo uzdržano.

Reforme su podžali i poslanici iz redova Ciprasovog koalicionog partnera, desničarske partije ANEL.

Zemlje članice evro zone tražile su od Grčke da usvoji strogi plan reformi, što je uslov da ta zemlja dobije novu tranšu pomoći, u vrednosti od oko 80 milijardi evra.

Cipras je uoči glasanja rekao da „ne veruje“ da će reforme koje se traže od Grčke imati pozitivne posledice na grčku ekonomiju, ali je ocenio da je alternativa haos u zemlji i privremeni izlazak zemlje iz evro zone, što je predložila Nemačka.

Tekst refromi već je usvojio francuski parlament , a treba da ga ratifikuju Finska i Nemačka.

Uoči sinoćnjeg glasanja u parlementu, u Atini su izbili sukobi između demonstranata, protivnika mera štednje i policije.

Na Trgu Sintagma okupilo se oko 12.500 ljudi.

Neredi su izbili u trenutku kada su poslanici u parlamentu počeli raspravu o merama štednje, među kojima je i povećanje poreza na dodatu vrednost i reforma penzijskog sistema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.