U trendu

Grčki premijer sastao se sa šefom NATO zbog tenzija s Turskom

Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponovio je danas da je njegova zemlja spremna da o sporu oko pomorskih granica u istočnom Sredozemlju razgovara s Turskom koja je, kao i Grčka članica NATO.

U izjavi posle sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Atini, Micotakis je rekao da taj spor ugrožava koheziju Alijanse.

Na vrhuncu spora grčki i turski ratni brodovi izašli su letos u spornu oblast u istočnom Sredozemlju gde je Turska izvela brod za traganje za gasom i naftom u podmorju.

Micotakis je ponovio da je Grčka „uvek spremna za dijalog, po pravilima medjunarodnog prava, dobrosusedskih odnosa i principu solidarnosti koji je u središtu okvira Severnoatlantske alijanse“.

Stoltenberg je došao u posetu Atini iz Ankare gde se sastao s predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom i ministrom spojnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Stoltenberg je u Atini danas ponovio ono što je rekao juče u Ankari: da se nada da će dve strane moći da diplomatski reše nesuglasice.

Kada Turska „osporava suverena prava jednih, otvara širom put ka osporavanju prava drugih takodje“, rekao je Micotakis.

Neprijateljstva izmedju Grlke i Turske su ublažena poslednjih dana jer je NATO pomogao da se uspostavi vojni mehanizam za sprečavanje konflikata, uključujući direktnu vezu izmedju vojski dve zemlje, da bi se izbegla mogućnost „vrućeg incidenta“ koji bi mogao da dovede do rata.

Stoltenberg je rekao da je direktna linija otvorena 24 sata dnevno da olakša smirivanje tenzija na moru i u vazduhu i da je NATO spreman da je dalje razvije.

Mehanizham za sprečavanje konfilata, dodao je Stoltenberg, može da pomogne da se stvori prostor za diplomatske napore.

„Moja čvrsta nada je da sporovi medju ta dva saveznika sada mogu biti rešavani isključivo pregovorima u duhu solidarnosti NATO i medjunarodnog prava“, rekao je Stoltenberg.

Micotakis je pozdravio nedavno smirivanje pomorske aktivnosti Turske, ali je dodao da ostaje da se vidi da li je to „pošten potez ili privremeni manevar“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.