U trendu

Grlić Radman kritikovao odgovor Srbije na notu Hrvatske

ZAGREB – Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nezadovoljan je odgovorom Srbije na notu Hrvatske povodom navodnih pretnji predstvnicima hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Kako je prenela Hina, Grlić Radman je u emisiji hrvatskog radija „A sada vlada“ rekao da je odgovor njegovog srpskog kolege Nikole Selakovića „nezabeležen u diplomatskoj praksi“, da „nije evropski, a ni dobrosusedski“.

Grić Radman je rekao da vlasti u Srbiji nisu osudile pretnje, koje su bile lične prirode upućene na portalima i u elektronskoj pošti hrvatske zajednice, kao i da hrvatska zajednica u Srbiji, kako kaže, nije dobila podršku srpskih vlasti, pa ju je zatražila od Hrvatske.

A sve je počelo nakon što je Gradska skupština Subotice pokrenula proceduru uvođenja bunjevačkoj jezika kao službenog u tom gradu.

Tome su se usprotivili Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji smatraju da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na severu Bačke, a ne standardizovani jezik, i da se stoga ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Problem se potom preselio na društvene mreže na kojima su, kako prenosi Hina, predstavnici hrvatske zajednice počeli da dobijaju direktne pretnje, zbog čega su hrvatske vlasti Srbiji uputile protestnu otu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.