U trendu

Grlić Radman:Non paper o BiH dobro prihvaćen

ZAGREB – Nezvanični diplomatski dokument o Bosni i Hercegovini, čiji je pokretač Hrvatska, naišao je na dobar prijem kod ministara spoljnih poslova država članica EU-a, izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman predstavio je u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova EU nezvanični diplomatski dokument, „non-paper“ o Bosni i Hercegovini, koji je pokrenula Hrvatska, a pridružilo joj se još pet zemalja – Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar.

„Svi ministri su dobili dokument, koji je dobro prihvaćen i svi su ga pohvalili“, rekao je Grlić Radman, prenela je Hina.

Dodao je da je inicijativa pokrenuta pre tri, četiri meseca i dokument je usaglašavan sa zemljama koje su bile sklone da ga podrže.

Grlić Radman je rekao da je o tom dokumentu razgovarao s nizom ministara, među kojima i sa francuskim i nemačkim šefovima diplomatije, koji su ga takođe podržali.

Taj dokument biće podloga za raspravu o Bosni i Hercegovini o kojoj će se raspravljati na sledećem mnistarskom sastanku EU u okviru rasprave o zapadnom Balkanu.

„Hrvatska je pokretač ove inicijative kojom želimo da predstaimo BiH kao važno pitanje za Evropsku uniju, koja bi trebalo da bude vidljivija na geopolitičkom prostoru jugoistoka Evrope“, rekao je, između ostalog, Grlić Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.