U trendu

Grubišić:CG mora postati prva sledeća članica EU

PODGORICA – Hrvatska će se boriti za svoje susede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je danas ambasador te države u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, navodeći da je Crna Gora lider u tom procesu i da mora postati prva sledeća članica.

Grubišić je u Podgorici predstavio prioritete hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

„Hrvatska svoje članstvo ne želi da koristi samo za sebe, nego i za svoje susedstvo“, istakao je Grubišić, preneo je portal RTCG pozivajući se na agenciju Mina.

Naveo je da će Hrvatska nastaviti da pomaže sve države u okruženju.

„Crna Gora je lider u procesu pristupanja i mora postati prva sledeća članica EU. Ni mi, ni vi, nemamo pravo na drugačiji ishod“, istakao je Grubišić.

Hrvatska je predsedavanje Savetom EU preuzela 1. januara, a premijer Duško Marković je tom prilikom ocenio da Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega, kako je rekao, „verujemo da izmene procesa ne bi trebalo da se primenjuju retroaktivno“.

„Crna Gora već pregovara po najstrožim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja, te da smo u takvim uslovima, s relativno mladom administracijom, predvodnici evropske integracije“, rekao je Marković.

Marković je rekao da Crna Gora razume situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija.

„Iako nismo zagovornici ‘menjanja pravila u sred igre’, u određenoj meri, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i merljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pregovore, zbog čega verujemo da izmene procesa ne bi trebalo da se primenjuju retroaktivno“, kazao je Marković.

U osmoj godini pregovaračkog iskustva, kako je poručio, čvrsto stojimo na stanovištu da je pristupanje EU jedina opcija za crnogorsko društvo „iako smo prošlu godinu završili, po prvi put, bez otvaranja poslednjeg preostalog pregovaračkog poglavlja – Poglavlja 8“, rekao je Marković.

Kazao je da će Crna Gora nastaviti da posevećeno ispunjava obaveze iz integracionog procesa.

„Očekujemo intenziviranje aktivnosti u pravcu otvaranja poslednjeg poglavlja 8 – Konkurencija, kao i zatvaranje onih pregovaračkih poglavlja koja mogu biti spremna u relativno kratkom roku. Npr: poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-nacionalne mreže, 28 – Zaštita potrošača i zdravlja i 31 – Vanjska, bezbednosna i odbrambena politika. Naš cilj je da dobijemo Izveštaj o ispunjavanju privremenih merila za poglavlja 23 i 24“, kaže Marković.

Time bi Crna Gora, smatra on, dobila završne zadatke za usavršavanje sistema vladavine prava, i samim tim ušla u napredniju fazu pregovaračkog procesa koji podrazumeva i privremeno zatvaranje poglavlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.