U trendu

Gruevski iz Mađarske podneo ostavku na poslaničku funkciju

SKOPLJE – Ostavka na mestu poslanika bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog dostavljena je makedonskom Sobranju putem notarskog akta na mađarskom jeziku, navodi portal Plus info.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi u izjavi za MIA kaže da je ostavka stigla sa notarskim aktom i pratećim pečatom koji, kako je rekao, potvrđuju da je reč o ličnoj izjavi bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je sada politički azilant u Mađarskoj.

„Dobili smo je 5. juna. Poslata je da se prevodi sa mađarskog jezika i kada to bude završeno biće dostavljena poslanicima“, rekao je Džaferi.

Očekuje se da ostavka Gruevskog bude u ponedeljak razmatrana na kolegijumu poslaničkih grupa, imajući u vidu da se već vodi postupak o oduzimanju njegovog mandata, što je već jedna o tačaka na istoj sednici Sobranja.

Komisija za mandatno-imunitetna pitanja sa pet glasova „za“ i ni jednim protiv i uzdržanim, 29. maja je donela odluku kojom predlaže makedonskom Sobranju oduzimanje mandata Gruevskom zbog neopravdanog odsustva od šest meseci.

Izvršni komitet najveće opozicione stranke u toj državi VMRO-DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsednik, doneo je odluku da se glasa „za“ oduzimanje mandata Gruevskom, ali poslanici ove stranke nisu uopšte hteli da o tome glasaju.

Ukoliko predsednik Sobranja i koordinatori poslaničkih grupa odluče da prihvate ostavku koja je dostavljena putem notarskog akta kao ličnu izjavu, ona će biti na dnevnom redu 102. sednice Sobranja koja će biti održana sledećeg utorka.

Poslanici mogu, na predlogu Komisije, da oduzmu poslanički mandat Gruevskom samo ako dve trećine od ukupnog broja poslanika u makedonskom Sobranju podrže takvu odluku, što je, prema aktuelnim političkim snagama partija u zakonodavnom domu, teško dostižno.

Podpredsednik Sobranja Goran Misovski, nakon najavljene ostavke Gruevskog, napisao je na svom fejsbuk profilu da u članu 65 iz makedonskog Ustava piše da „poslanik može da podnese ostavku, ali da se ostavka podnosi lično na sednici Sobranja“, dodavši „Nikola čekamo te u Republici Severnoj Makedoniji“.

Gruevski je najavio svoju ostavku prošle nedelje putem svog fejsbuk naloga rekavši da neće dozvoliti da VMRO-DPMNE i poslanici te stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi pritiscima.

„Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu koristeći ovu temu da izbegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku“, napisao je prošle nedelje bivši makedonski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar