U trendu

Gutereš čestitao Zaevu i Ciprasu

SKOPLJE – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je stupanje na snagu Prespanskog sporazuma i novog imena Republike Severne Makedonije, čime je rešen dugogodišnji spor između Atine i Skoplja, prenosi MIA.

Gutereš je primio zvaničbno pismo o promeni ustavnog imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) u Republika Severna Makedonija.

Severna Makedonija i Grčka poslali su zajedničko pismo generalnom sekretaru kojim su ga informisali da je spor između države oko ustavnog imena rešen stupanjem na snagu Prespanskog sporazuma i novog imena države.

Kako se navodi, time prestaje da važi Privremeni sporazum iz 1995. godine kojim je zvanični naziv sadašnje Severne Makedonije na međunarodnom nivou bio BJRM.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik istakao je da Gutereš pozdravlja prevazilaženje spora između dve države i ukazao da i „najosećajnija pitanja mogu da se reše putem dijaloga i ako ima političke volje“.

Gutereš je čestitao premijerima Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu za njihovoj odlučnosti u kreiranju vizije u smeru unapređenja odnosa dve zemlje, ali i za stabilizaciju regiona.

On je takođe zahvalio specijalnom medijatoru Metjuu Nimicu zbog njegove posvećenosti tokom pregovora.

Prvi čovek UN pozvao je države članice svetske organizacije, regionalne organizacije i sve međunarodne partnere da podrže istorijske korake koji su preduzele Grčka i Severna Makedonija u rešavanju tog dugogodišnjeg spora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.