U trendu

Han: Vučić i Tači svesni ograničenja koja nosi ideja razmene

SKOPLJE – Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači svesni ograničenja koja nosi ideja o razmeni teritorija.

„Oni su potpuno svesni ograničenja koje ta ideja donosi, nakon što je izašla u javnost – ne samo u smislu njihovih građana, već i međunarodne zajednice“, rekao je Han za „Dojče vele“, na marginama druge Medijske konferencije EU o Zapadnom Balkanu koja je održana u Skoplju.

Jasno je, naveo je evropski komesar, da svi traže rešenje, „ali svi su jasno rekli da bi svako bilateralno rešenje moralo da doprinese stabilnosti u regionu, a ne suprotno“.

Han je ponovio da je prerano da se priča o spremnosti Evropske komisije da podrži razmenu teritorija o kojoj su razgovarali Vučić i Tači, ukoliko bi ona donela trajno rešenje problema, i istakao da pregovaranje treba prepustiti njima.

Komesar EU se, u intervjuu nemačkoj medijskoj kući, osvrnuo i na stanje medija u regionu, rekavši da i dalje nije zadovoljan kad je o tome reč.

„Vidim neki fokus, ali iskreno bih voleo da to ide mnogo brže, stabilnije i obimnije. U tom smislu, važno je da se jednom godišnje sastajemo u regionu i diskutujemo o različitim pitanjima“, istakao je.

Kad je reč o predstojećem referendumu u Makedoniji o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike, Han je ukazao da su sada na redu građani koji moraju da donesu odluku i da bi trebalo da tu priliku iskoriste.

„Dobar dogovor je kompromis gde svako mora malo da da, kako bi dobio više. I smatram da je to konačno postignuto“, zaključio je evropski komesar za proširenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.