U trendu

Haos, neredi i protesti širom Crne Gore (video)

CG policija :Oštećena i vozila, povređeni policajci u Nikšiću

U neredima u Nikšiću više policajaca zadobilo je povrede kada su ih građani zasuli kamenicama i drugim predmetima i njima se trenutno ukazuje lekarska pomoć, a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

„Okupljena masa, koja je kršila veliki broj mera i naredbi Ministarstva zdravlja, kretala se delom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja, a građani nisu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode kolovoz“, navode u saopštenju, prenosi RTV CG.

Navode da je oko 400 građana došlo na kružni tok i blokiralo saobraćaj.

„Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije“, dodaju u saopštenju.

Ističu da je povređeno više službenika policije kojima se trenutno ukazuje lekarska pomoć, a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema.

„Policijski službenici su upotrebili sredstva prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, a masa građana je i tada odbijala se raziđe te počela i fizički da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila“, ističu u saopštenju.

Dalje navode da je policija razbila građane na više grupa koje su se razbežale u više pravaca, a tom prilikom je uhapšeno više osoba koje će biti procesuirane u skladu sa zakonom, a kontrolom jedne grupe nađeni su sekira i nož.

Uhapšeni novinar: Poprskali me biber sprejom, izbrisali snimke

Novinar i dugogodišnji dopisnik beogradskih „Večernjih novosti“ Veliša Kadić, kojeg je policija večeras privela tokom nereda u Nikšiću, kaže da je uhapšen u trenutku kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor.

„Dok je trajala ta drama, jedan od uniformisanih lica sa kacigom mi je prišao i rekao “Ko ti je dao pravo da slikaš, ko si ti?“. Iako sam ja imao akreditaciju, nisam stigao da je pokažem, jer su me ščepali“, rekao je Kadić.

On je dodao da mu je zatim prišlo drugo službeno lice koje je kazalo kolegama da ga vode, prenose Vijesti.

„Pitao sam o čemu se radi, rekao da sam novinar, zatim su me pitali gde mi je telefon i kazali da uništim snimke. Pitao sam kako da uništim kad me držite, onda su mi sasuli biber sprej u oči. Još ne mogu da otvorim oko“, rekao je Kadić.

Kako je naveo, izbrisali su mu sve snimke sa telefona.

On je istakao da ga policija nije udarala i da je pušten na slobodu, nakon što je dao izjavu u Centru bezbednosti u Nikšiću.

U Nikšiću je večeras policija bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje, a građani su gađali policiju kamenjem i skandirali „ustaše“, navode „Vijesti“.

Policija je privela veći broj građana, uključujući Kadića.

Policija:Uhapšen zbog pokušaja napada čekićem na policajca

Crnogorska policija saopštila je da je večeras u Zeti uhapšen M.K nakon što je, kako navodi, pokušao da čekićem napadne jednog policijskog službenika, ali je u tome sprečen.

U saopštenju Uprave policije navodi se da je u Podgorici večeras na tri lokacije bilo pokušaja grupisanja građana u čemu su spečeni „preventivnim delovanjem podgoričke policije“.

Policija navodi i da je u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici kontrolisala vozilo kojim je upravljao D.R. (34), a koji je iz vozila, odnosno na javnom mestu, isticao zastavu druge države.

Crnogorska „Pobjeda“ je prenela da je reč o zastavi Srbije.

Iz Uprave policije navode da je D.R. je uhapšen zbog prekršaja iz člana 23. Zakona o javnom redu i miru.

Sa njim se u vozilu nalazio i D.V. (28) koji je doveden u službene prostorije Centra bezbednosti Podgorica na informativni razgovor, dodaje se u saopštenju policije.

Vijesti: U Nikšiću povređena 22 policajca

U večerašnjim neredima na ulicama Nikšića, gde su se građani okupili tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora, povređena su 22 policajca, prenose „Vijesti“.

Reč je o lakšim povredama i većina pripadnika policija dobila je lekarsku pomoć, rečeno je „Vijestima“ u vrhu Uprave policije.

U Nikšiću je večeras policija bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje, a građani su gađali policiju kamenjem i skandirali „ustaše“, navode „Vijesti“.

Policija je privela veći broj građana, uključujući novinara „Večernjih novosti“ Velišu Kadića,

Kako navode Vijesti, novinari dopisnici iz Nikšića su tražili prijem kod načelnika Centra bezbjednosti Tihomira Goranovića zbog privođenja kolege iz „Večernjih novosti“ negodujući što je priveden na radnom zadatku.

Goranović ih je primio, kazao da će biti po brzom postupku ispitane okolnosti zbog kojih je Kadić priveden i videti da li su njegovi službenici prekršili ovlašćenja.

Put Berane-Andrijevica opet u blokadi

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je večeras blokirao put Berane – Andrijevica, na mestu gde je ranije danas razbijena blokada, prenose Vijesti.

Građani Andrijevice danas su, protestujući zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika, put na tom mestu držali u blokadi od 11 do 14 časova, kada ih je policija rasterala suzavcem i upotrebom sile.

Građani su večeras masovno izašli na ulice u Andrijevici zbog hapšenja Joanikiija, ali i više građana Andrijevice koji su privedeni popodne nakon što je policija razbila blokadu magistralnog puta u tom gradu.

Kako navode Vijesti, pozivajući se na nezvanične informacije, uhapšeni su Milija Asanović, Ljubiša Radojević, Goran Marsenić i Ivan Radonjić.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja zbog pandemije korona virusa.

Snimak iz Pljevalja: Policajci tuku mladića

Tokom večerašnjeg protesta u Pljevljima došlo je do sukoba između policije i građana.

‼️DIJELITE! DA SVIJET VIDI KAKO MILOVA POLICIJA PREBIJA MLADIĆA U PLJEVLJIMA KOJI NE PRUŽA OTPOR! OVO JE VAŠ KRAJ‼️

Gepostet von Marko Milačić – Prava Crna Gora am Mittwoch, 13. Mai 2020

Na jednom od snimaka sa večerašnjeg protesta vidi se da više policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija udara pendrecima, rukama i nogama jednog mladića, navode “Vijesti”.

Na drugom snimku se vidi ispaljivanje šok-bombi i suzavca, kao i mladić koji gađa policiju stolicom, koja nakon toga kreće ka njemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.