U trendu

Haos u hrvatskom Saboru zbog SNS, Šešelja, Nikolića, Vučića…

Bivši ministar branitelja u poslanik SDP Predrag Matić kritikovao je premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića jer nije bio protiv članstva SNS u EPP.

Plenković je rekao da je njegova stranka na glasanju u Evropskom parlamentu bila udržana, te da je reč o pridruženom članstvu, i podsetio da Hrvatska sa Srbijom želi da reši dosta otvorena pitanja.

“Naš stav je bio jasan i principijelan, Srbija ima dug put do EU, a SNS dug put do EPP članstva. Hrvatska će se postaviti principijelno da sva pitanja reši“, kazao je Plenković, koji prvi put u parlamentu odgovara na pitanja poslanika.

Nezadovoljan odgovorom, Matić je konstatovao da je reč o stranci premijera Vučića, koja je, kako je rekao, naslednica Šešeljevih radikala, koga je nazvao “vukovarskim krvnikom”, a za srpskog premijera da je isti kao Tomislav Nikolić i Šešelj.

“Moje je pitanje – koji je pravi HDZ, onaj koji je zastupao oštre stavove, ili onaj koji je primio srpski SNS u HDZ-ovu evropsku političku porodicu”, upitao je Matić.

Plenković mu je odgovorio da je bitno istaći da se radi samo o pridruženom članstvu, te da je pred Srbijom još dug put od Evropske unije.

„Činjenica je da je ovo 2016. godina, da je EPP najveća politička snaga u Evropi, i da je Srpska napredna stranka, na čelu sa sadašnjim predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, 2013. podnela zahtev za dobijanje statusa u EPP-u, i da se o tome odlučivalo proteklih nekoliko godina u vrlo detaljnom procesu, u okviru kojega su posebne delegacije odlazile u Beograd, razgovarale sa SNS-om i temeljno analizirale njihove ciljeve”, precizirao je Plenković.

Podsetio je da je u tim delegacijama bio i bivši ministar spoljnih poslova Miro Kovač (HDZ), preneli su hrvatski mediji.

Podsetio je da je HDZ bila suzdržana u maju, kad je donesena odluka, a to su, kaže, ponovili na sednici političke skupštine EPP 15. Novembra.

Dodao je i da je HDZ bila jedina snaga u EPP-u koja je imala takav stav.

“Rekli smo da Srbija u procesu pregovora kroz poglavlje 23 mora rešiti niz rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske agresije na Hrvatsku. I pitanje nestalih, i hibridni zakon o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine”, ponovio je Plenković I dodao da je HDZ naznačila da moraju biti rešena I sva bilateralna pitanja koja se odnose na grnaicu, na prava I zaštitu manjina, kao I prava Hrvata u Srbiji.

Matić je, međuitm, konstatovao da je HDZ trebalo da bude protiv pridruživanja HDZ-a članstvu EPP jer to, kako je rekao, SNS-u ništa ne bi promenilo.

On je konstatovao da je HDZ izdejstvovao odlaganje prijema SNS u EPP u septembru verovatno zbog vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a potom ironično dodao:

“Možda niste rekli kolegama, Đakiću, Brkiću, Medvedu, Krstičeviću, ali oni su od neki dan “pobratimi“ sa Šešeljem, Vučićem I Nikolićem. Na to mogu reći samo – mašala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.