U trendu

Haos u Saboru Hrvatske: U sali pljušte uvrede, u hodnicima se skupljaju potpisi

U Hrvatskom saboru i danas se vodi burna rasprava o smeni ministra finansija Zdravka Marića i dok u sali pljušte uvrede i niski udarci sa svih strana u hodnicima se skupljaju potpisi za smene, a na spisku je, kako prenose pojedini hrvatski mediji, i premijer Andrej Plenković.

Sabor će o inicijativi najuticajnije opozicione SDP za smenu Marića glasati sutra, a iz te partije poručuju da su već prikupili 77 od neophodnih 76 glasova, koliko je potrebno da ministar finansija bude opozvan.

Nakon što je Most, do juče manja članica vladajuće koalicije, izašla iz vlasti, najuticajnija vladajuća HDZ premijera Plenkovića je pokrenula inicijativu za smenu šefa te stranke Bože Petrova sa pozicije predsednika parlamenta.

Portal Dnevno, međutim, najavljuje da bi aktuelna politička situacija mogla dobiti novi obrt.

Osim što je, kako se navodi, sve izvesnike da bi predlog o izglasavanju poverenja ministru finansija Zdravku Mariću mogao proći, čini se da Petrov neće sediti skrštenih ruku i čekati svoju smenu koju su najavili ne samo premijer Plenković i zastupnici HDZ-a u Hrvatskom Saboru nego i neki članovi opozicionihh stranaka.

Pozivajući se na saborske kuloare, ovaj portal navodi da Božo Petrov i njegov stranački kolega i poslanik Mosta Nikola Grmoja intenzivno prikupljaju potpise za stavljane na dnevni red pitanje poverenja premijeru Plenkoviću i to pre glasanja o opozivu Petrova.

Za to im je, prema hrvatskom Ustavu, potreban potpis 31 zastupnika, a za samo izglasavanje nepoverenja premijeru apsolutna većina od 76 zastupničkih glasova.

Petrov i Grmoja tipuju na razočarane i odbegle glasove HDZ-ovih poslanika kao što je Brune Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

Dnevno podseća da unutar HDZ-a već postoji dovoljno nezadovoljnih koji bi digli ruku za izglasavanje nepoverenja Plenkoviću, a reč o nezadovoljnim stranačkim interesima kada je u pitanju kadrovanje po ministarstvima i liste za lokalne izbore.

Uz to, napominje ovaj medij, postoje dvojica HDZ-ovaca, ozbiljnih pretendenata za mesto predsednika HDZ-a, a reč je o aktualnom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i bivšem ministru spoljnih poslova Miri Kovaču.

Navodno je upravo generalni sekretar HDZ Miljan Brkić došao na ideju izglasavanja nepoverenja Plenkoviću, piše Dnevno pozivajući se na izvor iz Mosta.

Brkić, kako se navodi, još uvek ne može da prihvati sva poniženja koja mu je priredio predsdnik HDZ-a i predsednik vlade, gurnuvši ga na marginu političkog delovanja.

Inače, u saborskoj raspravi premijer Plenković je žestoko branio svog ministra Marića rekavši da on ima njegovo puno poverenje, dok je Marić odbacio sve što mu je stavljeno na teret istakavši da njega sa Agrokorom jedino veže briga za stabilnost sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.