U trendu

Hapšenje branitelja u BiH, gore od hapšenja u Srbiji

U Hrvatskoj se i dalje diÅŸu tenzije zbog hapÅ¡enja desetorice bivÅ¡ih pripadnika HVO u OraÅ¡ju, BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima i dok premijer ćuti, general pukovnik HVO Åœeljko Å iljeg kaÅŸe da je reč o daleko Å¡iroj i dubljoj priči nego Å¡te se na prvi pogled čini, te da je reč o posebnoj poruci Andreju Plenkoviću.

Upitan da li smatra da je ovo Å¡to se sada događa u BiH, hapÅ¡enje po poternicama, slično „lovu“ na hrvatske branitelje po tajnim poternicama iz Srbije, Å iljeg je za najnoviji broj nedeljnika Globus rekao: „Ovo je puno gore i naglaÅ¡enije, s teÅŸim posledicama.“

General Šiljeg tvrdi da je najnovijim hapšenjima celi hrvatski narod u BiH, posebno braniteljska populacija, smišljeno izloşen novim pritiscima.

„U tu svrhu“, tvrdi, „koristi se politička vlast, kroz institucije TuÅŸilaÅ¡tva i Suda Bosne i Hercegovine.“

Desetorica pripadnika HVO uhapÅ¡eni su u ponedeljak, dva dana nakon prve zvanične posete Plenkovića Sarajevu i Mostaru, gde je obećao bosanskim Hrvatima pomoć u reÅ¡avanju njihovog statusa u toj drÅŸavi, te poručio da Sarajevo treba da promeni izborni zakon kako bi i Hrvati mogli da biraju svoje predstavnike u najviÅ¡e organe drÅŸave, a ne da im ih biraju drugi narodi.

Spektakularnu akciju hapšenja u ponedeljak su izveli pripadnici SIPA-e, a desetorica se optuşuju da su oni od aprila 1992. do jula 1993. učestvovali u zločinima nad srpskim stanovništvom na području Orašja.

Hrvatski nedeljnik Globus navodi reči generala Å iljega, koji kaÅŸe da je naravno, izabran i trenutak kada će doći do hapÅ¡enja, neposredno poÅ¡to su hrvatski zvaničnici posetili BiH.

Prema rečima Å iljega, krajnji je cilj hapÅ¡enja je “prikazati da je Herceg-Bosna, koja je u datim uslovima bila nuÅŸnost, zločinačka tvorevina.”

Ako je suditi po saopÅ¡tenju koje je ekspresno nakon hapÅ¡enja stiglo sa Zrinjevca, hrvatska diplomatija nije znala Å¡ta se sprema, a Plenkoviću i Å¡efu hrvatske diplomatije Davoru Ivi Å tiru, koji je sa premijerom boravio u Sarajevu i Mostaru, domaćini nisu dali nikakav signal za akciju u kojoj će drÅŸavljani Hrvatske zavrÅ¡iti u zatvoru.

HapÅ¡enje Hrvata u BiH moglo bi postati krajnje neugodna tema između dve drÅŸave, moÅŸda i eksplozivnija od one sa srpskim zakonom o univerzalnoj nadleÅŸnosti, zbog kojega mnogi hrvatski branitelji strepe kada prelaze granicu.

Ako je tačna informacija koju je, kako se navodi, dobio Globus, nije isključeno da ćeOraÅ¡je biti podignuta optuÅŸnica i protiv nekih generala Hrvatske vojske, između ostalih i Pavla Miljavca.

Da međusobni odnosi Zagreba i Sarajeva nisu baÅ¡ blistavi, dalo se naslutiti u subotu, kad je predsednik PredsedniÅ¡tva BiH Bakir Izetbegović u nimalo diplomatskom intervjuu izjavio da u Hrvatskoj “naslepo” govore o ugroÅŸenosti Hrvata u BiH te energično odbacio ”nejasne, difuzne stavove o nekakvim federalizacijama”, upravo ono o čemu je i Plenković govorio u BiH, podseća Globus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.